Milomir Davidović osuđen na sedam godina zatvora

Feb 27, 2019 @ 15:59 | autor Radio Foča
Milomir Davidović osuđen na sedam godina zatvora
Hronika
0

Sud BiH osudio je danas bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Milomira Davidovića prvostepenom presudom na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno silovanja Bošnjakinje u julu 1992. godine u Foči, saopšteno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Davidović je proglašen krivim što je od 3. do 18. jula 1992. godine, nakon što je Dragan Zelenović izveo dvije Bošnjakinje iz fočanskog Srednjoškolskog centra gdje su bile zatočene i odveo ih u stan u zgradi “Lepa Brena”, prisilio na seksualni odnos jednu od njih, nakon čega su je silovali i drugi vojnici, prenose mediji.

Zbog nedostatka dokaza, Davidović je oslobođen optužbe da je u istom periodu silovao te dvije žene i još jednu Bošnjakinju u napuštenoj kući u mjestu Dobro Polje, nakon što ih je Zelenović prethodno doveo iz Srednjoškolskog centra.

Sud je djelimično uvažio imovinsko-pravni zahtjev silovane žene, te obavezao Davidovića da joj na ime nematerijalne štete isplati 10.000 KM, dodali su iz Suda BiH.

Davidović je obavezan za naknadu sudskih troškova u osuđujućem dijelu, a rješenjem Suda su mu produžene mjere zabrane. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara