Mitropolit Hrizostom: Moralni dug prema nevino stradalim vojnicima izgraditi spomen crkvu u Miljevini

Jun 18, 2018 @ 10:42 | autor Nataša Petrović
Mitropolit Hrizostom: Moralni dug prema nevino stradalim vojnicima izgraditi spomen crkvu u Miljevini
Društvo
0

Njegovo Visokopreosveštenstvo Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, posjetio je juče Miljevinu i služio svetu arhijerejsku liturgiju u ovdašnjem hramu svetog proroka Ilije. Bila je ovo prva posjeta Visokopreosvećenog mitropolita Hrizostoma Miljevini, ali i vrlo značajna posjeta, koja će ostati u sjećanju svih onih koji su se sabrali na sveto liturgijsko i evharistijsko sobranje.

Naime, u toku svete liturgije mitropolit je prvi put u ovom hramu izvršio svetu tajnu sveštenstva. U čin prezvitera rukopoložio je đakona Milana Milanovića iz Bijelog Brda kod Rudog.

crkva miljevina mitropolit 2

Mitropolit dabrobosanski je, nakon saznanja da je na području Miljevine, Kalinovika i Foče nakon završetka Drugog svjetskog rata pobijeno i na svirep način od strane partizana likvidirano na hiljade zarobljenih boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini, a među njima i veći broj sveštenika, obećao uskoro ponovo posjetiti Miljevinu i Foču kako bi se pokrenula gradnja spomen crkve nevino pobijenim žrtvama i pokrenuo proces vađenja njihovih posmrtnih ostataka iz jama i bezdana u koje su ih njihove ubice i neprijatelji bacili.

crkva miljevina mitropolit 3

‘To je istorijski i moralni dug prema nevinim ljudima, prije svega mladim ljudima, koji su zbog časti, zakletve  Kralju i  Otadžbinu likvidirani na nehuman način, bez suda i presude”, istakao je Visokopreosvećeni mitropolit Hrizostom.

(Mitropolija Dabrobosanska)

Podijeli vijest:

Komentari

komentara