Muzej Foča: Bogatstvo različitih religija prikazano kroz objektiv

Oct 31, 2017 @ 17:34 | autor Igor Janković
Muzej Foča: Bogatstvo različitih religija prikazano kroz objektiv
Društvo
0

Izložba fotografija „Religija i mir“, čiji su autori mladi iz Goražda u Federaciji BiH i Novog Goražda u Republici Srpskoj, otvorena je danas u Muzeju Stare Hercegovine u Foči, a u organizaciji fočanskog Odbora za međureligijsku saradnju.

izlozba brojanice

Fotografije su rezultat zajedničkog rada međureligijskih odbora iz Goražda i Novog Goražda, a izražavaju poštovanje drugačije religije, međusobno razumijevanje i uvažavanje.

izlozba sveto pismo

Svete knjige muslimana, pravoslavaca i rimokatolika, tri različite brojanice, pravoslavna crkva u Novom Goraždu i džamija u Goraždu i rijeka Drina, koja jednako pripada svima bez obzira na vjeru, neki su od motiva na fotografijama.

izlozba svete knjige

Sveštenik Nenad Tupeša ispred fočanskog Odbora za međureligijsku saradnju kaže da izložba poručuje da se realnost života treba temeljiti na vjeri i miru.

izlozba tupesa

„Sve što je nemir, razvodnjava život i izaziva haotično stanje u nama i oko nas. Zato je važno da se ljudi različitih vjeroispovijesti susreću na ovakav način, ali da to ne ostane u okvirima izložbene sale, nego da ta želja za mirom i ljubavlju bude zaista živi dijalog između svih ljudi, bez obzira ko oni bili“, rekao je Tupeša.

izlozba crkva

Glavni muftija goraždanski Remzija Pitić naglasio je da se ovim aktivnostima odbora za međureligijsku saradnju iz Goražda, Novog Goražda i Foče „ne otkriva nikakva topla voda“, već se poručuje ljudima da prije svega izgrade mir u sebi.

„Da se smirimo sa sobom i da onda taj mir koji uspijemo izgraditi u sebi prenesemo i na druge ljude“, rekao je Pitić.

izlozba nacelnik amb

Otvaranju izložbe prisustvovao je i šef Misije OEBS-a u BiH Brus Barton. On je poručio da je izložba važna u cilju promovisanja tolerancije i međureligijskog dijaloga.

„Ovo je jedan od mnogih dokaza da vjerske zajednice ne samo da mogu živjeti zajedno na istom prostoru, nego da mogu i raditi zajedno i zajednički doprinositi miru i dijalogu“, rekao je Barton.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je naveo da je izložba lijep primjer i pokušaj mladih da utiču na društvene tokove.

 

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara