18 C
Foca
Naslovna Kultura Muzej Stare Hercegovine obilježio Evropsku noć muzeja

Muzej Stare Hercegovine obilježio Evropsku noć muzeja

Izložbom pobjedničkih fotografija „Tragom duše“ Vikimedijne zajednice Republike Srpske, te stalnim postavkama Muzej Stare Hercegovine u Foči i ove godine pridružio se porodici muzeja širom svijeta, koje su sinoć obilježile Noć muzeja. Osnovna ideja ove manifestacije je da muzejski prostor bude otvoren do kasno u noć, te da se potencijalnim posjetiocima omogući više izložbenog prostora uz slobodan ulaz.

U Noći muzeja, Fočaci su od 19,00 do 23,00 časa imali priliku da uživaju u 40 fotografija prirodnih i nepokretnih kulturno-istorijskih dobara Republike Srpske, odabranih  u okviru istomenih takmičenja.

– Fotografije su nastale tokom foto-konkursa, koji je samo jedan segment celokupnog projekta “Tragom duše”. Do sada je prikuljeno preko 8 000 fotografija  i napisano  preko 400 članaka o spomenicima Republike Srpske, koja su prevedena na druga jezička izdanja Vikipedije – rekla je koordinator za projekte „Vikimedije“ u Republici Srpskoj Bojana Podgorica.

Posjetioci su imali priliku da kroz multimedijalni materijal obogate svoje znanje u vezi sa kulturnim i prirodnim bogatsvom Srpske. Među njima je bilo najviše mladih koji su mišljenja da ova manifestacija ima i zabavni i edukativni karakter.

– Utisci su veoma pozitivni. Imali smo priliku da vidimo raznovrsne slike naših nepokretnih spomenika i prirodnih bogatstava, koje su uhvaćene iz raznih uglova. primjećujem da se pažnja posvetila detaljima – istakli su posjetioci.

slika

Uz izložbenu postavku posjetioci su imali pristup i enciklopedijskim člancima o dobrima predstavljenim na fotografijama,  zahvaljujući inovativnoj tehnologiji QR kodova koja je našla široku primjenu u eminentinim muzejima i galerijama širom svijeta.

– U duhu vremena i progresa tehnologije posjetiocima muzeja ćemo priču o eksponatima prezentovatina na moderan način. Muzeji su mjesta u kojima se proučavaju, čuvaju i izlažu kulturna dobra i to je tačka u kojoj se srećemo sa Vikimedijom, kojoj je zadatak širenje znanja – kazao je kustos muzeja Danko Mihajlović.

Stalne muzejske postavke, o doktoru Ristu Jeremiću, Foči u odbrambeno-otadžbinskom ratu, Etnografska postavka i Fočanski period NOB-a, u Noći muzeja prvi put su bile prezentovane putem QR čitača, što je rezultat učešća u projektnom modelu GLAM programa Vikimedije Republike Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...

Školske klupe zamijenili radnim obavezama

Asocijacija srednjoškolaca u BiH održala je „Socijalni dan“ u okviru kojeg su srednjoškolci školske klupe zamijenili radnim obavezama, a ove godine njih...

Nastavlja se raskresivanje rastinja – u nedjelju i ponedjeljak više sela bez struje

Radnici fočanske Elektrodistribucije nastavljaju sa raskresivanjem rastinja oko dalekovoda. U nedjelju će se raskresivati rastinje oko dalekovoda koji strujom...