Muzej Stare Hercegovine obilježio Evropsku noć muzeja

Maj 19, 2019 @ 13:07 | autor Radio
Muzej Stare Hercegovine obilježio Evropsku noć muzeja
Kultura
0

Izložbom pobjedničkih fotografija „Tragom duše“ Vikimedijne zajednice Republike Srpske, te stalnim postavkama Muzej Stare Hercegovine u Foči i ove godine pridružio se porodici muzeja širom svijeta, koje su sinoć obilježile Noć muzeja. Osnovna ideja ove manifestacije je da muzejski prostor bude otvoren do kasno u noć, te da se potencijalnim posjetiocima omogući više izložbenog prostora uz slobodan ulaz.

U Noći muzeja, Fočaci su od 19,00 do 23,00 časa imali priliku da uživaju u 40 fotografija prirodnih i nepokretnih kulturno-istorijskih dobara Republike Srpske, odabranih  u okviru istomenih takmičenja.

- Fotografije su nastale tokom foto-konkursa, koji je samo jedan segment celokupnog projekta “Tragom duše”. Do sada je prikuljeno preko 8 000 fotografija  i napisano  preko 400 članaka o spomenicima Republike Srpske, koja su prevedena na druga jezička izdanja Vikipedije – rekla je koordinator za projekte „Vikimedije“ u Republici Srpskoj Bojana Podgorica.

Posjetioci su imali priliku da kroz multimedijalni materijal obogate svoje znanje u vezi sa kulturnim i prirodnim bogatsvom Srpske. Među njima je bilo najviše mladih koji su mišljenja da ova manifestacija ima i zabavni i edukativni karakter.

- Utisci su veoma pozitivni. Imali smo priliku da vidimo raznovrsne slike naših nepokretnih spomenika i prirodnih bogatstava, koje su uhvaćene iz raznih uglova. primjećujem da se pažnja posvetila detaljima – istakli su posjetioci.

slika

Uz izložbenu postavku posjetioci su imali pristup i enciklopedijskim člancima o dobrima predstavljenim na fotografijama,  zahvaljujući inovativnoj tehnologiji QR kodova koja je našla široku primjenu u eminentinim muzejima i galerijama širom svijeta.

- U duhu vremena i progresa tehnologije posjetiocima muzeja ćemo priču o eksponatima prezentovatina na moderan način. Muzeji su mjesta u kojima se proučavaju, čuvaju i izlažu kulturna dobra i to je tačka u kojoj se srećemo sa Vikimedijom, kojoj je zadatak širenje znanja – kazao je kustos muzeja Danko Mihajlović.

Stalne muzejske postavke, o doktoru Ristu Jeremiću, Foči u odbrambeno-otadžbinskom ratu, Etnografska postavka i Fočanski period NOB-a, u Noći muzeja prvi put su bile prezentovane putem QR čitača, što je rezultat učešća u projektnom modelu GLAM programa Vikimedije Republike Srpske.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara