Na Brodu modernizovan pogon za preradu drveta- povećan broj radnika i konkurentnost na svjetskom tržištu

Feb 1, 2019 @ 16:59 | autor Igor Janković
Na Brodu modernizovan pogon za preradu drveta- povećan broj radnika i konkurentnost na svjetskom tržištu
Društvo
0

U Industrijskoj zoni Brod kod Foče danas je otvoren modernizovani pogon za preradu bukovog drveta u dasku i pločaste elemente za namještaj, koji se izvoze u zemlje Zapadne Evrope.

Fočansko preduzeće „D.Prodanović“, koje se ovim poslom bavi već deset godina, nabavkom savremene opreme, znatno je proširilo kapacitete i povećalo broj radnika na 30.

prerada pogon

Vlasnik preduzeća Dragan Prodanović kaže da novi pogon u jednoj smjeni ima veći učinak nego što su imale dvije smjene starog pogona.

„Sada je radnicima mnogo lakše, nemaju više fizičkih napora kao prije, sve je mehanizovano, a čim je veći učinak, veći je i profit, veća dobit i veći razvoj se očekuje. Nadamo se da ćemo u budućnosti, ako ovako nastavimo, proširiti proizvodnju, tako da će biti još radnih mjesta“, kaže Prodanović.

prerada dragan

On ističe da je svjetsko tržište veoma zahtjevno i teško.

„Morate imati prije svega kvantitet i naravno kvalitet. Ako to ne zadovoljite, mi smo tačka na papiru, nas onda nema na svjetskom tržištu“, dodaje Prodanović.

prerada final

On je naveo da se njihovi proizvodi izvoze u Italiju i Austriju, te da imaju poteškoća sa nabavkom sirovine, ali da se nada da će, nakon modernizacije i unapređenja proizvodnje, u ministartvu imati više razumijevanja.

Šef proizvodnje Mladen Đurović rekao je da je dnevni kapacitet proizvodnje sa 12 povećan na više od 40 kubika bukovog drveta.

prerada pogon 1

Radnik Ivan Fundup u ovom preduzeću radi već četiri godine.

„Zadovoljan sam i kolegama i direktorom. Plate su redovne, što je za nas radnike najbitnije“, rekao je Fundup.

Zadovoljan je i njegov kolega Božo Krstonić.

prerada radnici

„Radim ovdje već sedam godina. Sada je dosta lakše raditi sa novim mašinama“, rekao je Krstonić.

prerada dp

Otvaranju novog pogona prisustvovali su i načelnik opštine Foča Radisav Mašić i direktor Šumskog gazdinstva „Maglić“ Spomenko Stojanović, koji su napomenuli da u razgovorima sa predstavnicima resornog ministarstva nastoje da se obezbijedi dovoljno trupaca za lokalne prerađivače.

preradfa gosti

Oni su pohvalili preduzeće „D.Prodanović“ da je dobar primjer i drugima, jer su modernizacija i povećenje broja radnika najvažniji kriterijumi ministarstva za raspodjelu sirovine.

Mašić je najavio da će uskoro početi elektrifikacija Industrijske zone, koju će finansirati Vlada Srpske, čime će biti riješeni problemi slabog napajanja strujom.

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara