Насловна Друштво Na Preobraženje krsna slava Jabuke i parastos za stradale Srbe

Na Preobraženje krsna slava Jabuke i parastos za stradale Srbe

10 C
Foča

Na Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta, Crkva u Jabuci, koja je posvećena ovom hrišćanskom prazniku, proslaviće krsnu slavu, a ujedno će biti služen parastos za poginule srpske civile i borce tog kraja.

Liturgija će početi u 10.00 časova, a zatim će uslijediti parastos, obred lomljenja slavskog kolača, svečani ručak i kulturno-umjetnički program, najavljeno je iz Organizacionog odbora krsne slave u Jabuci.

Opstina Foča, u saradnji sa Organizacionim odborom, obezbijedila je besplatan autobuski prevoz iz Foče za Jabuku.

Sa autobuske stanice, autobus će krenuti u 8.30 časova,  sa stajanjem kod opštine, zatim u Rječici i u Ustikolini, a povratak je u dogovoru sa organizatorom.

Iz Organizacionog odbora pozvali su porodice poginulih boraca, vjernike i građane da prisustvuju  proslavi u Jabuci.

 

Jabuka- rana koja ne zarasta

Srpska sela Jabuke u proteklom ratu do temelja su uništena, a u jednom danu svirepo je ubijeno 43 srpskih mještana.

U zoru 23. jula 1992. godine, pripadnici muslimanske vojske iz Goražda, koja je sebe nazivala Armijom BiH, u napadu na šire područje Jabuke nisu imali milosti ni za djecu, žene i nepokretne starce, a u krvavom pohodu popalili su sve srpske kuće i pomoćne objekte u tada fočanskoj mjesnoj zajednici Jabuka, koja je nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala Federaciji BiH.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez. Među ubijenima su bili stariji bračni parovi Milovan i Marija Skakavac, Miloš i Anđelka Trivun, Ostoja i Sofija Ćosović, Drago i Joka Stojanović, slijepa starica Milka Kovač i nepokretna Zorka Simović, kao i Miloš Vuković, koji je u Drugom svjetskom ratu preživio Bitku na Sutjesci i Sremski front.

Sa geografske karte tada je izbrisano 18 srpskih sela podno Jahorine, a minirana je i do temelja srušena i mjesna crkva Preobraženja Gospodnjeg. Prilozima vjernika crkva je obnovljena 2005. godine, a u dvorištu crkve je podignut spomenik stradalim Jabučanima.

Ovaj zločin bio je prvo masovno stradanje Srba u fočanskoj opštini, za koje još niko nije odgovarao.

Последњи текстови

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због...

Одбојаши Маглића нису успјели да изборе плеј-оф, пораз кошаркаша у Зворнику

Одбојкаши Маглића нису успјели да изборе пласман у доигравање за првака БиХ, пошто су у посљедњем, 18. колу Премијер лиге БиХ, пред подјелу лиге...

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Фочански спелеоспасиоци на вјежби у Дубровнику

На позив Хртватске горске службе станице Дубровник, припадници Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча учествовали су у суботу на вјежби "Зидине 2020"...

Лазарево: Водопропусна решетка оштетила возило

У Улици цара Лазара у Фочи јутрос је оштећен аутомобил којем је, наиласком на водопропусну решетку, пукла гума и искривиле се фелна...