Naslovna Društvo Načelnik Mašić nagradio talentovane muzičare

Načelnik Mašić nagradio talentovane muzičare

Učenike Osnovne muzičke škole u Foči koji su na nedavnom Internacionalnom festivalu harmonike u Beogradu i 22.republičkom takmičenju muzičkih škola  u Banja Luci postigli izvrsne rezultate i pobrali brojne nagrade primio je danas načelnik opštine Foča Radisav Mašić i uručio im simbolične novčane nagrade u iznosu od 50 KM.

Ni nedostatak prostora za vježbanje, stari instrumenti, i finansijski problemi nisu spriječili učenike Osnovne muzičke škole da briljiraju na dva takmičenja u Beogradu i Banjaluci. U prestonici Srbije mladi harmonikaši osvojili su prvo mjesto, dok su u najvećem gradu RS na 22.republičkom takmičenju prvu nagradu osvojili u disciplini kamerni ansambl, dvije druge nagrade u disciplini klavir solo i jednu treću nagradu.Učenici kažu da je oba takmičenja obilježila jaka konkurencija, ali da su uspjeli da nadsviraju i starije od sebe.

-Jako nam znače nagrade, jer smo se dosta trudili i dosta smo vježbali. Na republičkom takmičenju, pored nas, učestvovalo je 12 kamernih ansambala, a  najveća konkurencija bili su nam učenici iz Trebinja i Banjaluke-rekla je Hristina Učur, član pobjedničkog kvinteta harmonikaša.

muzicari 3

Spremanje za takmičenje nije bilo nimalo lako. Učenici su zapostavili sve svoje redovne obaveze i posvetili se vježbanju, čak u večernjim terminima i vikendom. Požrtvovanost učenika se isplatila, a njihovi nastavnici sa pravom su ponosni.

-Okupljali smo djecu u večernjim terminima, kada nema grijanja u školi, pa čak i za vikend. Otežavajuća okolnost je i što djeca kući nemaju odgovarajuće instrumente, gdje vježbaju na sintisajzerima. Morali su da se potrude, da malo zapostave i redovnu nastavu, ali se trud isplatio i mi smo stvarno i radosni i ponosni-rekla je nastavnica klavira Danijela Mijović.

muzicari

Direktorica Osnovne muzičke škole Ljiljana Stanković kaže da nije bilo podrške lokalnih preduzeća, ugostiteljskih objekata i opštine, učenici ne bi mogli ni otići na takmičenja, a nastupi i nagrade bili bi samo san.

Uz iskrene čestitke učenicima, direktoru i nastavnicima Muzičke škole, načelnik opštine Radisav Mašić istakao je da su i ova takmičenja i osvojene nagrade dokaz predanog truda i rada, ali i nadarenosti, fočanskih muzičara. Naglasio je da će opština uvijek podržati i stimulisati mlade talente:

-Obradovani smo njihovim talentom i nastojaćemo da im pomažemo i da stimulišemo njihove napore i nastojanja da u onom što vole postignu što je moguće više. Simbolično smo ih nagradili i čestitali im praznik, a finasirali smo i troškove njihovog putovanja na takmičenje, što ćemo nastaviti u budućnosti-rekao je Mašić.

Talentovani fočanski muzičari iskoristiće dane proljećnog raspusta da se odmore i uživaju u pozitivnim utiscima koje nose sa takmičenja, a zatim se ponovo vraćaju za svoje instrumente da se spremaju za nova nadmetanja i koncerte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Heleni Gavran za liječenje potrebna pomoć humanih ljudi

Četvorogodišnja Helena Gavran, koja je porijeklom iz Foče a danas živi u Beogradu,  teško je bolesna, a za njeno ozdravljenje potrebna je pomoć dobrih...

OŠ “Sveti Sava” : Đački sobičak za učenje i zabavu

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči otvorena je višenamjenska prostorija za učenike „sobičak“ u kojoj će osnovci kroz različite aktivnosti spojiti učenje i zabavu....

Darko Đogo: Povelja bana Kulina svjedok srpskog identiteta Bosne

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ističe da Povelja bana Kulina, koja je napisana prije 830 godina, svjedoči da je pravoslavni hrišćanski i...

Obilježeno 27 godina od zločina na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske, koji su na...

„Kad će sreća pa se zarati“ – roman o nespojivim prijateljima

Roman „Kad će sreća pa se zarati“, autora Saše Kneževića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisan je sinoć u fočanskom Centru...