Насловна Култура „Narodni poslanik“ oduševio Fočake

„Narodni poslanik“ oduševio Fočake

23.5 C
Foča

U Gradskom pozorištu u Foči sinoć su prikazane dvije predstave narodnog pozorišta iz Užica, „Narodni poslanik“ i „Sistem“, u okviru Majskih dana kulture.

Predstava Narodni poslanik, rađena je po poznatom djelu Branislava Nušića, u režiji Slavenka Saletovića. U ovoj predstavi glavnu ulogu, Jevrema Prokića, igra Slobodan Ljubičić, prvak Narodnog pozorišta iz Užica, čijom postavkom je obilježeno 35 godina Ljubičićevog rada.

Komedija ” Narodni poslanik “ je posebna među ostalim dijelima ovog velikog srpskog komediografa zato što ju je Nušić napisao kada je imao samo 19 godina, a to je ujedno i njegovo prvo komediografsko djelo. Komedijom ” Narodni poslanik “, Nušić je skrenuo pažnju javnosti na sebe i svoj rad i jasno stavio do znanja da je riječ o velikom piscu. Međutim, zbog teme koju u njoj obrađuje, Nušić se vrlo brzo našao na udaru vlasti. Pretpostavlja se da je zato njegova komedija ”Narodni poslanik “ čekala na izvođenje u pozorištu mnogo godina nakon objavljivanja.

„Narodni poslanik“ predstavlja ismijavanje shvatanja politike u srpskoj palanci, a opisuje vrijeme u kome živi i sam pisac. Pretpostavlja se da je zato naišla na neodobravanje političkih poslanika tadašnje zemlje i tadašnjeg vladara Srbije, Aleksandra Obrenovića, jer je smatrao da je ona „ruganje borcima za parlamentarizam“.

Prvak Narodnog pozorišta iz Užica, glava ličnost predstave „Narodni poslanik“ Slobodan Ljubičić koji glumi gazdu Jevrema Prokića kaže da je Nušić, na žalost, naš savremenik i problemi koji se pojavljuju u djelu „Narodni poslanik“ i danas se pojavljuju kako u Srbiji tako i u regionu. „Na žalost, iste stvari nam se događaju toliko godina“, kaže Ljubičić. Režiser Slavenko Salatović u predstavi je promijenio kraj, tako da niko ne pobjeđuje na izborima, dok je kod Nušića gazda Jevrem Prokić poražen od advokata Ivkovića, koji je postao narodni poslanik. „I danas bi bilo najbolje da na izborima ne pobjeđuje niko, već da dođe neko treći ko će da uredi naše zemlje“, kaže Ljubičić.

predstava-2

Divna Marić, koja glumi Pavku, Jevremovu suprugu, kaže da je djelo „Narodni poslanik“ vrlo inspirativno. Prema njenim riječima Nušić je uvijek aktuelan jer je nevjerovatno da je bio takav vizionar, i da se od vremena kada je djelo napisno do danas ništa nije promijenilo. „Meni je uživanje igrati ovu predstavu jer je vrlo inspirativna. Pavka je na prvi pogled obična žena, ali sa druge strane je pohlepna, teži da joj se kćerka uda za advokata, a privuče je i uloga žene narodnog poslanika, kroz koju bi se ona na neki način ostvarila. I danas je tako“, zaključuje Marićeva.

Glumci Divna Marić i Slobodan Ljubičić i ranije su gostovali na sceni Gradskog pozorišta u Foči i kažu kako su uvijek oduševljeni reakcijama publike, te napominju da se uvijek rado vraćaju u naš grad.

Narodno pozorište iz Užica izvelo je sinoć i predstavu „Sistem“, autora Aleksandra Novakovića, koju je režirao Stefan Džeparoski. Drama „Sistem“ je metaforična priča o pokušaju sloma ljudskog duha. U prazom prostoru se ne događa ništa sem smrti. Čije? Zar je bitno? Uvek se radi o životu ili smrti. Ne postavlja se pitanje KO JE KRIV? Već KO ĆE PLATITI GREŠKU? I da li je ono što vidimo zaista to. Apsurd je ključ psihologije. Šta je vrednije, čin ili “legende”, Fočaci su sinoć mogli vidjeti u predstavi „Sistem“.

Последњи текстови

ОО СДС: Скромно обиљежавање Петровдана због епидемиолошке ситуације

Због тренутне ситуације изазване вирусом корона и према препорукама Кризног штаба ОО СДС Фоча неће бити у могућности да крсну славу, Петровдан,...

Oбјављени резултати конкурса за општинске стипендије

Општина Фоча објавила је данас резултате конкурса за додјелу стипендија за академску 2019 / 2020. годину, у којој ће се из локалног...

До 15.јула пријаве за бањско лијечење ратних војних инвалида

Из фочанског Удружења ратних војних инвалида саопштено је да је пројекат бањског лијечења за ту категорију, који је био обустављен, поново одобрен...

Сунчано и веома топло вријеме

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити сунчано и веома топло вријеме, уз даљи пораст температуре ваздуха која ће достићи и...

Фочански Кризни штаб упозорио на опасност од прикривања симптома и контакта са зараженим

На лијечењу у Универзитетској болници Фоча тренутно је 31 пацијент позитиван на вирус корона, од којих 20 одсто са тешком клиничком сликом,...