Naučnicima iz Rusije u Foči se svidio način gazdovanja šumama: „Možemo dosta toga naučiti i prenijeti u Rusiju“

Sep 28, 2018 @ 13:01 | autor Igor Janković
Naučnicima iz Rusije u Foči se svidio način gazdovanja šumama: „Možemo dosta toga naučiti i prenijeti u Rusiju“
Društvo
0

Više od 50 učesnika 18. Međunarodne naučne konferencije „Šume Evroazije- srpske šume“ iz Rusije, Poljske, Švedske i Mađarske završavaju danas trodnevnu posjetu Šumskom gazdinstvu „Maglić“ u Foči, u okviru koje su se upoznali sa sistemom upravljanja šumama u Republici Srpskoj.

Naučna konferencija, koju zajedno organizuju šumarski fakulteti iz Moskve, Beograda i Banjaluke, počela je na Goču kod Kraljeva, na Oglednom dobru Šumarskog fakulteta iz Beograda, a nastavila se obilaskom šumskih etata u Zavaitu kod Foče.

sume 2

Kopredsjednik Organizacionog odbora naučne konferencije Petar Meljnik , docent sa Moskovskog državnog tehničkog univerziteta, kaže da su u Foči mogli da se uvjere, što im se i posebno svidjelo, da je u Republici Srpskoj visoka svijest primjene nauke u proizvodnji, te da se nada da će saradnja biti nastavljena obostranim posjetama i razmjenom iskustava.

„Gazdinstva su odlično organizovana i dosta je radnih jedinica i punktova u samoj šumi. Uz eksploataciju šuma, koje su viskoproduktivne, vodi se računa o njihovoj zaštiti i očuvanju, a sve uz konsultaciju nauke. Možemo dosta toga naučiti od srpskih kolega i prenijeti u Rusiju“, rekao je Meljnik.

Profesor sa Insituta za dendrologiju Poljske akademije nauka Anžej Levandovski ističe da su šume u Foči na veoma visokom nivou.

„Šuma je zdrava i očuvana, tako da je i veća je dobit od nje. Kod nas u Poljskoj šume smrče često napada buba potkornjak, a ovdje to nije slučaj“, kaže Levandovski.

sume 1

Šumsko gazdinstvo „Maglić“, jedno od najuspješnijih u Srpskoj, gazduje sa 55.600 hektara šume, a  izdvaja se i po velikom broju smještajnih kapaciteta u svojim radnim jedinicama.

Direktor ovog gazdinstva Spomenko Stojanović kaže da je velika čast ugostiti ovoliko profesora i mladih naučnika.

„Neki od ovih profesora su i ranije bili kod nas u posjeti sa svojim studentima i izrazili su želju da ponovo dođu. Imamo poziv da i mi njih posjetimo, tako da se nadamo da će se saradnja nastaviti“, kaže Stojanović.

Kopredsjednik Organizacionog odbora 18. Međuanrodne konferencije „Šume Evroazije-srpske šume“ Zoran Govedar, profesor Šumarskog fakulteta iz Banjaluke, kaže da se mnogi od učesnika prvi put sreću sa ovakvim načinom rada, te da ovi naučni skupovi otvaraju mogućnosti za naučno-istraživačku saradnju.

„Saradnja sa državnim šumarskim univerzitetom iz Moskve uspostavljena je prije pet godina, a sada je proširena i na druge univerzitete iz Rusije i drugih država. Nadamo se da će ova saradnja rezultirati zajedničkim naučno-istraživačkim projektima i razmjenom studenata i mladih asistenata“, kaže Govedar.

Učesnici konferencije posjetili su i selo Zlatni Bor na samoj ivici kanjona Tare, gdje su imali priliku da probaju i „zlatni sir“ , a studijska posjeta fočanskom gazdinstvu završena je obilaskom prašume Perućica u Nacionalnom parku „Sutjeska“.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara