Neobični i zanimljivi radovi predstavljeni na izložbi „Diskrecija“

Apr 19, 2015 @ 21:12 | autor Nataša Petrović
Neobični i zanimljivi radovi predstavljeni na izložbi „Diskrecija“
Kultura
0

Otvaranjem izložbe „Diskrecija“  mladih umjetnica iz Čačka, Danijele Pajović i Milice Tresač, fočaci se mogu upoznati sa interesantnim djelima primjenjene umjetnosti, koje se ne sreću često u našim galerijama.

Od umjetnika koji se bave primjenjenom umjetnošću očekuje se da “preskoče granicu” između “čiste likovne” i primjenjene umjetnosti. Mlade umjetnice dokučile su i preskočile tu granicu i u galeriji Muzeja „Stara Hercegovina“ pokazale interesantna djela rađena na keramičkim pločicama, u oknima prozora i slično.

Kroz radove, mlade umjetnice simbolički su predstavile subjektivnu izgradnju ličnosti i pronalaženje sopstvenog identiteta. Danijela Pajović, studentica Fakulteta primjenjenih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku keramika, potvrđuje da kroz ove radove pronalazi i sagledava sebe: „Sve je krenulo od jedne male skice, razvijalo se i tako je nastala čitava izložba. Eksperimentisala sam sa materijalima, sa kolažom, sa perspektivama i sa nekim mojim viđenjem. Zapravo, to sve ima neku drugu stranu tako što dok smo u kupatilima najviše razmišljamo o sebi, o životu i o planovima“, kaže Pajovićeva.

izlozba.jpg-2

Insekti su oduvijek bili predmet interesovanja Milice Tresač, studentice Fakulteta primjenjenih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku vajarstvo. Naizgled samo pokretne tačkice pod uveličavajućim staklom dobile su sasvim druge dimenzije, koje je Milica prenijela na crtež i u galeriju. „Tokom boravka u prirodi uglavnom pronalazim insekte i sa njima se osjećam kao u dodiru sa prirodom. Sa likovnog aspekta, pošto sam vajar, dosta pažnje obraćam na formu i dinamiku forme“, rekla je Tresačeva.

izlozba.jpg-2.jpg3

Da su Danijelini i Milicini radovi nesvakidašnji, interesantni i vrijedni naše pažnje potvrdio je i akademski slikar Radmil Kovačević koji ističe da su radovi neobični i novi i da je to ono što se danas traži u umjetnosti, radovi imaju neki svoj izraz: „Mlade autorke tragaju za nekim svojim rješenjem koristeći materijale koji se koriste u svakodnevnom životu, kao što je okno prozora transponovano u ram. Uglavnom koriste motive iz narodne radinosti koje transponuju u pozadinu, tako da stvaraju zanimljivu kolažnu tehniku“, rekao je Kovačević dodajući da sve što je novo i neobično, što odaje notu savremenosti dobrodošlo je na izložbama.

izlozba.jpg-2.jpg3.jpg4

Saradnja mladih umjetnica sa Muzejom „Stara Hercegovina“ desila se slučajno, kaže direktorica Branka Dragičević. Danijela i Milica javile su se fočanskom Muzeju preko društvenih mreža, a uprava Muzeja ponosna je što im je baš u Foči omogućila da prvi put izlažu samostalno, jer su do sada učestvovale samo na kolektivnim izložbama. „Danas živimo u svijetu kada su društvene mreže preuzele primat. One su se javile na naš fejsbuk profil i mi smo odobrili postavljanje njihove izložbe u našoj galeriji. Nama je želja, ali i obaveza da pomažemo svim mladim talentima, kako iz našeg grada, tako i iz okruženja, koji promovišu kulturu i umjetnost“, rekla je Dragičevićeva.

izlozba.jpg-2.jpg3.jpg4.jpg5

Nakon ove izložbe, u okviru Majskih svečanosti u Muzeju „Stara Hercegovina“ biće otvorena izložba Muzeja iz Kruševca „Legat Stevana i Stanislava Biničkog“.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara