Novogodišnji sajam pokazao raskoš kreativnosti

Dec 27, 2017 @ 15:58 | autor Nataša Miletić
Novogodišnji sajam pokazao raskoš kreativnosti
Društvo
0

Dvodnevnim Novogodišnjim sajmom kreativaca danas su u Foči otvorene Januarske duhovne i kulturne svečanosti, koje će trajati do 3. februara naredne godine. Sajam je okupio 17 izlagača iz Foče i Gacka, a i ovaj put je pokazao kreativnost i maštu, kao i veliki trud svih onih koji su svoje radove izložili na Gradskom trgu u Foči.

Ukrasne novogodišnje i božićne dekoracije, nakit, umjetničke slike, kape, šalovi, rukavice,  ikone, instrumenti samo su neki od kreativnih radova koji su izloženi na petom Novogodišnjem sajmu kreativaca.

20171227_113007

Jedan od najzanimljivijih štandova je i štand Dragana Mašića iz Foče koji se bavi izradom gusala i duborezom. Kaže da je to težak ali zanimljiv posao, te da mu je potrebno 15-ak dana da izradi jedne gusle: „Gusle su jedan od najljepših srpskih intrumenata, to je instrument koji je protkan etno motivima. Ja sam ovaj posao počeo da radim kada sam otišao u penziju a danas sam želio da građani Foče na Sajmu vide čime se ja bavim“, rekao je Mašić.

20171227_112915

Neobične umjetničke slike na Sajmu kreativaca izložila je i Ljiljana Mastilo, koja slike izrađuje pomoću pegle i voska: „Slike se izrađuju pomoću pegle i voska, potrebno je oko sat vremena da se jedna slika uradi. To je zanimljiv hobi  koji vam omogućava da pokažete su svoju kreativnu stranu“, rekla je Ljiljana.

20171227_113215

Svoje radove u Foči predstavila je i Borjana Milošević iz Gacka. Borjanini radovi izloženi su i u suvenirnici Turističke organizacije Foča, a ono što je zanimljivo jeste da se ona bavi pletenjem od novina:„Danas sam izložila radove sa novogodišnjim i božićnim motivima, a najviše se bavim pletenjem od novina. Pletem korpe, vaze, ukrasne činije i sve ostalo što može poslužiti kao ukras u domaćinstvu. Moji radovi se mogu naći u suvenirnicama u Gacku i Foči“, rekla je Miloševićeva.

20171227_113125

Novogodišnji sajam kreativaca ima za cilj da promoviše kreativni i ručni rad, kao i izradu predmeta od prirodnih materijala. Ove godine sajam je okupio 17 izlagača, kaže direktor Turističke organizacije opštine Foča Ljeposava Đajić: „Pozivamo sugrađane da dođu i da pogledaju šta su to izložili naši kreativci. Tu su razni zanimljivi predmeti koji mogu biti interesantni pokloni za predstojeće praznike. Pored izlaganja na Sajmu, radovi naših kreativaca mogu se kupiti i u Info centru i suvenirnici Turističke organizacije“, zaključila je Đajićeva.

Novogodišnji sajam kreativaca biće otvoren i sutra na Gradskom trgu u Foči u vremenu od 11,00 do 16,00 časova.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara