Obavljena primopredaja četiri stana za smještaj deportovanih državljana BiH

Nov 9, 2015 @ 15:22 | autor Igor Janković
Obavljena primopredaja četiri stana za smještaj deportovanih državljana BiH
Društvo
0

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ambasador Švajcarske u BiH Hajnrih Maurer i predstavnik Katoličke službe pomoći CRS Mark de Silva danas su lokalnoj upravi u Foči predali na upotrebu četiri stana za prihvat državljana BiH koji budu deportovani iz zemalja Evrope.

Stanovi u Studentskoj ulici, koje je opština ranije izgradila u potkrovlju stambene zgrade, dovršeni su i opremljeni sredstvima vlada Švajcarske, Lihtenštajna, resornog ministarstva i CRS-a. Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla da je ovo obaveza iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Obavezali smo se da pružimo pomoć readmisiranim osobama, posebno onima koje nemaju gdje da se smjeste, a i onima kojima je potrebna reintegracija u društvo. Ovaj  projekat posebno dobija na značaju u situaciji kada je najavljen veliki broj dolazaka po osnovu readmisije u BiH, posebno iz Njemačke, upravo prouzrokovan velikom migracionom krizom”, rekla je Borovac.

readmisija-1

Ona je napomenula da ovakve osobe najčešće odlaze svojim kućama ili najavljuju odlazak u familiju, ali da ima i onih kojima je smještaj potreban. Ne možemo imati pouzdane podatke o broju takvih osoba, dok ne stignu na aerodrom ili na granični prelaz. U prihvatnom centru u Mostaru su trenutno dvije takve osobe”, rekla je Borovac. Ona je dodala da će opština iz ovog programa dobiti dodatnu pomoć za osobe koje uđu u stanove u iznosu od 8.000 KM po stambenoj jedinici, da bi mogli da plate dažbine.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je rekao da se opština obavezala da u narednih pet godina prihvata readmisirane osobe na period za koji treba da se snađu. Korisnici mogu da borave maksimalno po šest mjeseci, a nakon pet godina stanovi ostaju opštini i koristiće se za socijalne kategorije”, rekao je Mašić, dodavši da još nema zainteresovanih osoba za boravak u Foči.

readmisija-3

Ambasador Švajcarske u BiH Hajnrih Maurer je rekao da je ovaj projekat rezultat partnerstva njegova zemlje sa BiH i ugovora o migracionom partnerstvu iz 2009. godine. Pristup Švajcarske je takav, ne samo da zahtjevamo da zemlja primi građane po readmisiji, nego pomažemo državu i sve nivoe vlasti u BiH da  odgоvore na taj zahtjev, jačanjem svih institucija, da bi mogli primiti svoje građane”, rekao je ambasador Maurer.

On je dodao da u Švajcarskoj živi oko 60.000 građana porijeklom iz BiH, koji su dobro integrisani, te da ih više od polovine ima švajcarsko državljanstvo, a ostali su riješili svoj status. U zadnjih par godina ima oko 200 tražilaca azila godišnje i ukoliko njihov zahtjev bude odbijen, biće naravno vraćeni u BiH. Međutim, ponavljam još jednom, Švajcarska ne zahtjeva samo da se prime, već ovdje pomažemo da se ti građani reintegrišu na odgovarajući način”, napomenuo je Maurer.

readmisija-4

Opština Foča je jedan od 11 opština u BiH u kojima se provodi ovaj projekat i jedna od šest u kojima su rekonstruisane i opremljene stambene jedinice. Ukupna vrijednost projekta je 1.860.000 KM, od čega su 1.275.000 obezbijedili Švajcarska i Lihtenštajn, 85.000 CRS i 50.000 resorno ministartvo, entiteti i lokalne zajednice. Četiri stana danas su predate na upotrebu i u opštini Goražde u Federaciji BiH.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara