Obilježene 23 godine od herojske odbrane i stradanja na Treskavici

Oct 4, 2018 @ 13:02 | autor Igor Janković
Obilježene 23 godine od herojske odbrane i stradanja na Treskavici
Društvo
0

Boračka organizacija Foča obilježila je danas 23 godine od ofanzive Armije BiH na Treskavici, pomognute avijacijom i artiljerijom „Snaga za brza dejstva“ NATO-a, u kojoj je poginulo više od 30 boraca Vojske Republike Srpske.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Srđan Stanković kaže da je plan neprijatelja bio da se Sarajevo spoji sa Goraždem, ali da su srpski borci uspjeli da odole žestokoj ofanzivi.

„Spriječili smo to velikim žrtvama. U ofanzivi su učestvovale najelitnije neprijateljske jedinice, a od NATO granata, koje su se razlikovale od granata muslimanske vojske, tresla se sva Treskavica“, rekao je Stanković.

On je podsjetio na stradanje jedinice Nedeljka Vukadinovića Šiša.

„Šišova jedinica je stradala na Kobiljači, kada je upala u neprijateljsku zasjedu. Borili su se do zadnjeg metka i izginuli su kada su ostali bez municije. Inače, današnje obilježavanje je posvećeno svim srpskim borcima koji su poginuli na Treskavici u toku rata“, naveo je Stanković.

Koviljka Radović, majka Radoja Radovića, jednog od pripadnika jedinice Nedeljka Vukadinovića Šiša, koji su poginuli na današnji dan 1995. godine na Treskavici, na razmjenu posmrtnih ostataka svog sina čekala je punih sedam mjeseci.

sjecanje treskavica 1

„Sve dođi danas, dođi sutra, koliko sam samo puta na Grbavicu išla i tačno 1. maja 1996. godine sam ga razmijenila. Sve sam ih jednog po jednog pregledala, držala me je neka snaga“, priča Koviljka.

Kroz suze se prisjeća da je 4. oktobra 1995. godine poginulo 13 srpskih boraca.

„Moj sin je poginuo u 28. godini. Odlikovan je posthumno ordenom „Milana Tepića“ i ordenom „Zasluga za narod“.

Istog dana poginuo je i Velimir Kulić, suprug Dobrinke Kulić.

sjecanje treskavica 2

„Mnogo mi znači kada se neko, nakon toliko godina, sjeti da su postojali. Ovo danas me je ganulo“, rekla je Dobrinka.

Na spomen krst na Gradskom groblju Božovac cvijeće su položile i svijeće prislužile delegacije Boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida i opštine Foča.

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara