Obilježeno 75 godina od herojske epopeje na Sutjesci

Jun 10, 2018 @ 15:47 | autor Igor Janković

U prisustvu više stotina poštovalaca Narodno-oslobodilačke borbe, danas je u Dolini heroja na Tjentištu, polaganjem vijenaca i kulturno-umjetničkim programom, obilježeno sedam i po decenija od Bitke na Sutjesci.

Sa svečanosti je još jednom poručeno da je Bitka na Sutjesci simbol borbe za slobodu jugoslovenskih naroda i nesalomivog duha partizanskih boraca, koji su uz ogromne gubitke uspjeli da se odupru šest puta brojnijem neprijatelju, što ja kasnije imalo velikog uticaja na konačan slom fašizma.

sut 2 bitka

U delegaciji SUBNOR-a iz Srbije danas je bio i Splićanin sa adresom u Beogradu, borac Prve proleterske brigade, pukovnik avijacije u penziji osamdesetosmogodipšnji Zdenko Duplančić.

Nije učestvovao u Bici na Sutjesci, ali ističe da je ona primjer nevjerovatne hrabrosti i izdržljivosti partizana.

„Cilj neprijatelja je bio uništiti jezgro partizanskog pokreta i vrhovni štab sa Titom, ali u tome nisu uspjeli i zaista je nevjerovatno kako su partizanski borci uspjeli da se izbore sa višestruko brojnijim neprijateljem. Veoma je važno ovdje dolaziti i njegovati tekovine NOB-a, jer se danas, istorija, i naša i svjetska, falsifikuje, pa se smanjuje uloga i udio kako jugoslovenskog partizanskog pokreta, tako i Sovjetskog saveza“, poručio je Dalmatinac iz Beograda.

Predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačćkih ratova, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naveo je da borbu partizana protiv fašizma ne treba poistovjećivati sa slabostima bivše države.

sut 4 bitka

„Ovdje je prevashodno bila borba na život i smrt protiv onih koji su došli na kućne pragove da nam oduzmu život i slobodu. Ovo je istorijski događaj, koji se mora dizati na viši nivo, pogotovo u prenošenju mladim generacijama“, rekao je Savanović.

U delegaciji Vlade Srpske koja je prisustvovala obilježavanju 75 godina od Bitke na Sutjesci bili su i ministri Petar Đokić, Jasmina Davidović i Predrag Gluhaković.

Đokić je istakao da sve organizacije koje njeguju tekovine antifašizma treba zajedno da obilježavaju ovaj istorijski događaj.

„Volio bih i iskreno bih se radovao kada bi svi bili objedinjeni i uvjeran sa da se to može desiti. Antifašizam je duboko ukorijenjen u svijest naroda na ovim prostorima, zato što znamo koliku smo žrtvu podnijeli za slobodu i šta nam je ta sloboda donijela- mir, prosperitet i najveći razvoj na ovom području“, rekao je Đokić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je Sutjeska velika pobjeda nad fašizmom.

sut 3 bitka

„Slavni borci sa Sutjeske prije 75 godina su svojim životima, herojstvom i čojstvom pokazali su kako se dostojanstveno brani sloboda i kolika je njena cijena. Bitka na Sutjesci je primjer kako treba braniti i voljeti slobodu“, rekao je Mašić.

U Bici na Sutjesci, oko 20 hiljada partizana borilo se protiv 120 hiljada njemačkih vojnika i njihovih domaćih pomagača.

sut 5 bitka

 

Borbe su trajale od 15. maja do 13. juna, kada su partizani, uz ogromne gubitke uspjeli da se izvuku probojem preko rijeke Sutjeske.

U borbama je poginulo više od 7.000 partizana, a kosti 3.301 borca su sakupljene nakon rata i sahranjene u spomen-kosturnicu u Dolini heroja.

Vijence su danas, između ostalih, položili izaslanici predsjednika Srpske i srpskog člana Predjsedništva BiH, delegacije Narodne skupštine, Vlade Republike Srpske i opštine Foča, predstavnici udruženja koja njeguju tradiciju borbe protiv fašizma iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Slovenije.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara