Насловна Друштво Obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci: Legendarna bitka svetionik naše budućnosti

Obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci: Legendarna bitka svetionik naše budućnosti

-3 C
Foča

Na Tjentištu je danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je za tridesetak dana borbe 1943. godine poginulo oko 7 500 boraca. Poručeno je da istinu o slavnoj antifašističkoj prošlosti i legendarnoj bici treba prenositi na buduća pokoljenja kako više nikad ne bi bilo dozvoljeno da zlo zavlada svijetom.

Bitka na Sutjesci jedna je od presudnih bitaka Drugog svjetskog rata u kojoj su borci heroji pokazali koliko se voli i kako se brani sloboda. Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i ustaških jedinica iz Nezavisne Države Hrvatske, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

sutjeska 2

Brojni poštovaoci širom Srpske, Srbije, Crne Gore iskazali su duboku privrženost tekovinama najslavnije epopeje. Među njima i devedesetogodišnji Zdenko Duplančić iz Splita, penzionisani pukovnik i  borac Prve proleterske brigade.

-Dođosmo ponovo da se posvetimo ovom važnom danu za našu Narodnooslobodilačku borbu. Hitler i neprijatelj i naši izdajncii nisu uspjeli da nas slome ni u Četvrtoj, ni u Petoj naprijateljskoj ofanzivi, a ni na Drvaru, tako da smo uvijek izašli kao pobjednici-rekao je Duplančić.

Priču o slavnoj pobjedi neophodno je prenositi mlađim generacijama, saglasni su poštovaoci.

-Svake godine dolazim i treba ovo da prenosimo mladima da cijene žrtve naših očeva koji su ginuli ovdje-rekao je Radivoje Zdravković, pukovnik u penziji iz Podgorice.

-Ja sam za to da se čuva sjećanje na Sutjesku, da se njeguje, da se održava i da se o tome uče buduća pokoljenja-kaže Novka Tokmaković iz Užica.

-Ne smijemo nikada zaboraviti šta su naši stari borci prepatili, zato ću ovdje dolaziti dok sam živ-ističe Stojan Kukilo iz Mrkonjić Grada.

sutjeska 3

Bitka na Sutjesci jedna je do najvećih bitaka Drugog svjetskog rata na ovom prostoru, ali i na prostoru cijele porobljene Evrope u kojoj je veliki doprinos i žrtvu dao srpski narod. Na tu činjenicu moramo biti veoma ponosni, poručio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović:

-Dali smo svoj veliki doprinos borbi protiv antifašizma i velikom moćnom Sovjetskom savezu i Crvenoj armiji da pobijedi tada u Drugom svejtskom ratu. Zato je ovo veoma važan datum koji obilježavamo-kazao je resorni ministar.

sutjeska 5

Primjer borbe za slobodu na Sutjesci svetionik je naše budućnosti, ocijenio je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić:

-Ovdje svako ima nešto što je njegovo, svoje parče neba, svoje parče slobode. Sutjeska će uvijek biti naše sabiralište i zborište, jer je Sutjeska primjer mladima i generacijama koje dolaze, da sloboda nema cijenu i da za slobodu žrtva nikada nije velika-rekao je Mašić.

Na spomen kosturnicu palim borcima i centralni spomenik u Nacionalnom parku “Sutjeska” položeni su vijenci.

sutjeska 4

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva naziv je koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva “Švarc” njemačkih trupa u proljeće 1943. godine. Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije /NOVJ/ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо Вас да унесите свој коментар!
Молимо Вас, овдје унесите своје име

Последњи текстови

У Фочи отворен Корт маркет- посао за 40 радника

Комапнија „Фрукта трејд“ отворила је данас у Фочи свој 41. Корт маркет заједно са кафе рестораном у којима је посао добило 40...

СПЦ упозорила: Секташки леци у поштанским сандучићима

Православни свештеници се огласили, Фочаци чувајте се секташких превара. У поштанским сандучићима бројних Фочака, појавили су се ћирилицом штампани листићи са натписом "Радосна вијест" којим се нуди бесплатна...

Жене из Фоче и Устиколине обучене за шнајдерски занат

Општине Фоча и Фоча-Устиколина учеснице су пројекта Фокус Ве, који  финансира Министарство спољних послова Републике Њемачке, а имплементира га...

Фонд солидарности уплатио средства за лијечење Иване Бјелогрлић у Паризу

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреде дјеце у иностранству, према предрачуну Клинике за дјечију онкологију „Густав Роси“ из Париза,  уплатио...

Слиједи израда студије изводљивости за три хидроелектране на Бистрици

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да у наредном периоду треба урадити студије изводљивости за три хидроелектране на Бистрици и...