Насловна Друштво Obnova Aladža džamije se odvija prema planu

Obnova Aladža džamije se odvija prema planu

5 C
Foča

Tokom prve godine obnove Aladža džamije u Foči uglavnom su urađeni planirani radovi, tako da je izgrađeno devet metara objekta, od ukupno 26, koliko će biti visoka kupola, rekao je muftija goraždanski Remzija Pitić.
Pitić je danas rekao novinarima u Foči da obnovu ovog spomenika kulture sa pet miliona KM finansira Direkcija vakufa Republike Turske.

obnova muftija
“Naravno, bilo je ponekad i zastoja, više zbog tehničkih razloga, ali jedan ovako građevinski zahtjevan objekat i podrazumijeva da se nekad dese određeni propusti. Ova godina je, ipak, bila uspješna i nadamo se da ćemo s proljeća biti bolje organizovani”, rekao je Pitić.
Objekat se zida od sedre, posebne vrste kamena koji se vadi iz majdana u blizini Foče, korišćenih i za gradnju ove džamije prije 500 godina.
“Na neki način `usko grlo` nam je kamen, koji je trebalo pripremiti na vrijeme za radnike koji su ga obrađivali, ali to će biti znatno bolje od naredne godine. Nadamo se da ćemo konstrukciju izgraditi u predviđenom roku, nakon čega slijede unutrašnji radovi”, istakao je Pitić.

obnova dzamija 2
Obnova je počela u decembru prošle godine, a rok za završetak svih radova je tri godine.
Pitić je istakao da ljepota Aladže i njen duh i danas imaju uticaj na sve ljude, bez obzira na vjeru, te da je ambijent u Foči povoljan.
“Zadovoljni smo i odnosom sa lokalnim vlastima i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Aladža je naše zajedničko dobro i tako je treba posmatrati”, naglasio je Pitić, dodavši da je Aladžu ove godine posjetilo oko 700 ljudi.
Aladžu ili Šarenu džamiju izgradio je Hasan Nazir 1549. godine, a srušena je tokom proteklog rata.
Ova džamija je nacionalni spomenik BiH i nalazi se na listi zaštićenih spomenika kulture Uneska.

Последњи текстови

Побједа одбојкаша, порази одбојкашица и кошаркаша

Одбојкаши Маглића прекинули су серију лоших резултата побједом на гостовању у Ражљеву против домаћег Темпа од 3:0 у 12. колу Премијер лиге...

Фочанским спелеоспасиоцима награда за волонтеризам- у више акција испољили велику обученост и храброст

Чланови Спелеоспасилачке службе Републике Српске- станице Фоча у овој специјализованој јединици Цивилне заштите ангажовани су као волонтери, али су увијек у приправности, спремни да...

Заваит и Челебићи сутра без струје

Комплетно подручје Заваита и Челебића сутра ће бити без струје у времену од 09.00 до 16.00 часова, најављено је из Електродистрибуције РЈ Фоча.

У петак промоција збирке пјесама Марине Вуковић

У Градском народном позоришту у Фочи у петак, 13. децембра, ће бити одржана промоција збирке пјесама Марине Вуковић, ученице 9. разреда ОШ...

Облачно сa кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно облачно са кишом на југу и југозападу која ће се током дана...