Od 1. februara nove cijene goriva

Jan 31, 2018 @ 15:41 | autor Nataša Petrović
Od 1. februara nove cijene goriva
Društvo
0

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj, od sutra ће biti veće, zbog toga što od 1. februara počinje primjena izmijenjenog Zakona o akcizama.

Tako će cijena za litar dizela, koja je do sada bila 1,95 maraka, od srijede u ponoć biti  uvećana za 0,18 feninga akciza i PDV, i iznosiće 2,13 konvertibilnih maraka. Cijena za litar benzina, koji trenutno na benzinskim pumpama u Foči košta 1,98 KM, uvećaće se za 0,18 feninga akciza i PDV-a, i iznosiće 2,16 maraka.

Poskupljenje će najviše da osjete vozači koji imaju motore na plinski pogon, jer će im se naplaćivati dvije putarine po 20 feninga, a ostaju oslobođeni akcize za budžetsku potrošnju. Plin će umjesto dosadašnjih 0,90 feninga, vozači da plaćaju po cijeni od oko 1,30 maraka po litri.

Gorivo na pumpama tokom decembra i januara već je poskupilo deset feninga,  zbog rasta cijene nafte na svjetskom tržištu.

Ranije su u Vladi RS procijenili da će Srpska dobiti dodatnih 95 miliona maraka od akciza. Namjera je da se te pare sliju na račune preduzeća “Putevi” i “Autoputevi”, što bi trebalo da da novu finansijsku injekciju za završetak gradnje započetih i početak gradnje novih puteva.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara