18 C
Foca
Naslovna Kultura Od „Parlamenta" 420 maraka za Helenino liječenje

Od „Parlamenta” 420 maraka za Helenino liječenje

Premijernim izvođenjem predstave „ParlamenAt” , Amaterskog pozorišta Foča, mladi fočanski glumci, od prodaje ulaznica, prikupili su 420 maraka za liječenje Helene Gavran.

Riječ je o komediji koja se bavi predizbornim danima u jednoj crnogorskoj porodici, nakon što se Miluša, glavna junakinja, kandidovala za poslanika u parlamentu.

U predstavi rađenoj po tekstu Branka Radulovića, u adaptaciji i režiji Branke Grujičić i Milene Vuković, razrađeni su likovi kojima autor nije posvetio pažnje, a na sceni su prikazane njihove ambicije i strahovi.

Režiserka predstave, Branka Grujičić, kaže da su predstavu pripremali za Omladinski pozorišni kamp i festival „AGON 2019“ u Trebinju, nakon čega su odlučili da se predstave i fočanskoj publici, te da na taj način daju svoj doprinos u prikupljanju sredstava za liječenje Helene Gavran.

Glumcima, Malinki Dojčinovski i Petru Čančaru, dodjeljena su glumačka priznanja u Trebinju.

Za tumačenje glavne uloge, mlada glumica iz Foče, Malinka Dojčinovski nagrađena je priznanjem za najbolju žensku ulogu, dok je nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu otišla u ruke Petru Čančaru, za ulogu Uglješe.

-U predstavi smo na komičan način prikazali predizborne dane u jednoj crnogorskoj porodici. Trebalo mi je više vremena da razumijem ulogu Miluše, koju tumačim u predstavi. Ona je sredovječna žena i ima dosta više godina od mene, tako da je bilo zanimljivo pripremati predstavu – rekla je glavna glumica u predstavi, Malinka Dojčinovski.

Petru Čančaru povjerena je uloga Uglješe, prosječnog crnogorskog oca. Glumac kaže da mu nije bilo lako da prati Milušu, prije svega zbog toga što je tumačio ulogu koja je u cijeloj predstavi, kako kaže, neka vrsta glasa razuma.

Čančar je istakao da će mu dobijeno priznanje u Trebinju mnogo značiti u nastavku karijere, jer je stiglo od diplomiranih glumaca.

Pored nagrađenog dvojca, u predstavi igraju Božica Mlađenović, Jovan Ćevriz, Uroš Kostović, Anica Niković i Jana Vuković.

Poslednje vijesti

„Neka svjetlost pobijedi tamu“ – literarna kreativnost slijepih i slabovidnih lica

Uz snažnu poruku „Neka svjetlost pobijedi tamu“ održano je književno veče u organizaciji Saveza slijepih i slabovidnih lica Republike Srpske i Međuopštinske...

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...