Odigrana predstava “Nušićev optimalan broj” : I poslije Nušića-Nušić

Nov 25, 2017 @ 14:10 | autor Radmila Đević
Odigrana predstava “Nušićev optimalan broj” : I poslije Nušića-Nušić
Kultura
0

Predstava „Nušićev optimalan broj“ koja govori o nepromjenjivosti našeg društva, o tome da smo ostali isti, sa istim manama od vremena Nušića pa sve do danas izvedena je sinoć u Gradskom pozorištu u Foči. Osamdesetominutni komad nastao je kao koprodukcija Scene “Maska“ Šabac, Gradskog pozorišta Trebinje i Pozorišta “Male stvari“.

Tvorci predstave došli su na ideju da, kroz novi pristup, Nušića i njegove likove “dovedu” u današnje vrijeme. Na početku komedije, Nušića zatičemo pred nervnim slomom. Pisac ne zna više kako da se izbori sa zahtjevima svojih likova koji ga danonoćno opsjedaju zahtijevajući da ih drukčije prikaže u svojim djelima.

Nusicev Optimalan Broj 6 (1)

Nušić, kao što je to danas moderno, traži pomoć psihijatra, ali se ispostavlja da je ovaj luđi od svih njegovih likova, jer je i vrijeme u kome živimo vjerovatno luđe od onog Nušićevog vremena.

Autor teksta i reditelj je prvak šabačkog pozorišta Ivan Tomašević, koji u predstavi igra komediografa Branislava Nušića.

-I središtu same priče je da Nušiću poslije toliko vremena dolaze njegovi likovi tražeći da ih izmeni i da ih učini boljim. Ovo je pokušaj davanja odgovora na pitanje da li je Nušić za sva vremena ili smo mi svi za sva vremena ostali isti , da se ne mijenjamo. Ta razmišljanja smo uzeli u obzir kada smo došli na ovu ideju. U predstavi koristimo citate iz raznih Nušićevih djela, tu su njegovi poznati likovi pored kojih Nušić pokušava da ostane normalan. Na kraju jedan momenat iz današnjeg vremena, Nušića posjećuje jedan kriminalac koji je ušao u politiku i jedan poreski inspektor sa svojim zahtjevima. I tu Nušić potpuno „poludi“-priča reditelj Tomašević.

Nusicev Optimalan Broj 2

Kroz Nušićeve brojne likove iz svevremenskih komedija koji uporno traže od svog tvorca da ih prikaže boljima, ljepšima, pametnijima maestralno nas vodi glumac i rukovodilac trebinjskog pozorišta Željko Milošević.

-Igram šest likova, od Nušićevih-Peru, Agatona, Jerotija, dr Ninkovića, a od ovovremenskih iz ove komedije Nušićevog psihijatra i kriminalca koji dolazi na kraju kod Nušića. Vrlo je inspirativno prelaziti iz lika u lik, jeste teško, treba uvježbati i kretanje i govor i karakter lika, dosta zahtjevno, ali prija-kaže Milošević.

Nusicev Optimalan Broj 5

Komedija našeg vremena, karaktera i naravi. Tako se najbolje opisuje Nušićev optimalan broj, ističe Milošević:

-Nušićev optimalan broj nam govori da se stotinu godina poslije kod nas ništa nije promijenilo, a ni da se sljedećih sto godina, na našu žalost, ništa neće promijeniti, jer i da danas Nušić piše, ko zna da li bi išta novo imao da napiše, ili bi samo bio razočaraniji svim onim što nas okružuje-ističe Milošević.

Tri velika Nušićeva lika, Sarku iz Ožalošćene porodice, Gospu Micu iz Vlasti, Živku ministarku iz Gospođe ministarke, i četvrti izmišljeni lik, poreskog inspektora, igra glumica šabačkog pozorišta Aneta Tomašević:

-Vrlo izazovno za jednu glumicu i zanimljivo, jer su to potpuno različiti likovi, različite energije, brzine, vrlo brzo se prelazi iz lika u lik, ali to je svevremenski Nušić-kaže Tomaševićeva.

Nusicev Optimalan Broj 3

U komediji “Nušićev optimalan broj” vješto se poigrava žanrovima i situacijama koje stalno navode publiku na smijeh. Ali čim se malo dublje začeprka, mogu se otkriti poruke i komentari naše današnjice sa svim tipovima karaktera koje danas srećemo kod predstavnika institucija, pa sve do onih “malih”, na prvi pogled beznačajnih ljudi. Baš kao kod Nušića.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara