Насловна Друштво Održavanje trajnog mira u BiH – tema okruglog stola u Foči

Održavanje trajnog mira u BiH – tema okruglog stola u Foči

4 C
Foča

U Foči je danas održan Okrugli sto na temu „Obrazovanje za mir u tranzicionim društvima“, koji je organizovan u okviru projekta PRO-Budućnost Američke organizacije za međunarodni razvoj USAID.

Tokom diskusije najviše pažnje se posvetilo održavanju trajnog mira u BiH kroz institucije, razumijevanje ljudi sa komšijama druge vjere ili nacije, te kroz obrazovni sistem.

Građani Bosne i Hercegovine vrlo često bježe od pojma mira, zadovoljavaju se sa mirom koji je u principu nemir, jer živimo život u kojem osjećamo nesigurnost za budućnost, egzistenciju i opstanak, rekao je Vehid Šehić, član Foruma građana Tuzle koji učestvuje u projektu. „Pokušavamo da nametnemo mir kao vrijednost za koju se trajno treba boriti. Ne smijemo reći da imamo mir jer je to ranjiva kategorija i vrlo često mali ekces dovodi do nemira na ovim prostorima, zbog pojave nekih novih radikalizama“, rekao je Šehić.

Šehić dodaje da trebamo biti oprezni i afirmisati mir na svakom mjestu, kako bi nam svima bilo lakše živjeti na našim vjekovnim ognjištima: „Mir trebamo afirmisati u porodici, u obrazovnim institucijama a na kraju i na ulici koja je postala jedan trend, ali više negativan nego pozitivan. Mir moramo promovisati i u restoranima i kafićima gdje boravimo sa dosta ljudi, a ne smijemo biti zadovoljni činjenicom da vlada mir samo jer ne puca i ne ratujemo“, zaključio je Šehić.

Ono što je osnovno ali teško za realizaciju jesu promjene u odnosima prema univerzalnim vrijednostima, kao što su ljudske vrijednosti, vrijednost budućnosti ali i vrijednost mira, kaže Miodrag Živanović, profesor Filozofskog fakulteta u Banja Luci, ekspert na projektu PRO – Budućnost:  „U odnosu na takav zadatak, trebali bismo inovirati nastavne planove i programske sadržaje počev od osnovnog obrazovanja pa sve do programa na fakultetima. To je dugoročan posao ali to je jedini način da od obrazovanja napravimo resurs i pogonsku snagu za izgradnju normalnog života a na kraju i za izgradnju trajnog mira“, kaže Živanović.

Na današnjem Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, opštinskih institucija i škola iz našeg grada i opštine Foča-Ustikolina.

Последњи текстови

Људски фактор узрок већине пожара

Упркос бројним упозорењима о превентивним мјерама заштите од пожара, у прољећним мјесецима фочански ватрогасци имају пуне руке посла. Узрок већине пожара је људски фактор,односно...

У понедјељак и уторак предавања о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа

У оквиру обиљежавања Међународног дана безбједног интернета у понедјељак, 2. марта, у 18.00 часова, у амфитеатру Средњошколског центра Фоча, биће одржано предавање и панел дискусија...

Комисија обишла клизиште у Будњу

Општинска комисија обишла је јуче клизиште на подручју села Будањ у мјесној заједници Миљевина. У комисији кажу да је клизиште изнад површинског...

Двадесет осам година од доношења првог Устава Републике Српске

Данас се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Отежан саобраћај преко планинских превоја

Путни правци на подручју општине Фоча овог јутра су проходни, али се саобраћај преко планинских превоја одвија отежано. Како су нам...