OPŠTINA I HRAM PROSLAVILI SVETOG NIKOLAJA

Maj 22, 2019 @ 14:10 | autor Radmila Đević
OPŠTINA I HRAM PROSLAVILI SVETOG NIKOLAJA
Društvo
0

Služenjem Svete arhijerejske liturgije, svečanom litijom kroz grad i slavskim obredom  opština Foča i Hram Svetog Nikole proslavili su danas krsnu slavu prenos moštiju Svetog Nikolaja.

Svetonikolajveska svečanost počela je molitvenim sabranjem Fočaka u hramu koji nosi ime njihovog nebeskog patrona.

SLAVA 7

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je obavljen i slavski obred. U toku liturgije mitropolit Hrizostom u čin prezvitera rukopoložio je đakona Ranka Kovača iz Foče.

SLAVA 4

Od Hrama Svetog Nikole uslijedila je svečana litija ulicama grada, zaustavljajući se kod svetinja i crkvenih učilišta odakle su fočanskim ulicama odzvanjale riječi Jevanđelja i upućivane molitve.

SLAVA 6

Litija se zaustavila na spomen parku palim borcima i civilima odbrambeno-otadžbinskog rata gdje je obavljen pomen i upaljene svijeće.

SLAVA 5

Slavski obred mitropolit dabrobosanski Hrizostom obavio je i u zgradi opštine čestitajući svim Fočanima krsnu slavu.

-Čestitam krsnu slavu opštine sa molitvama Svetom ocu Nikolaju da vas uvijek štiti, pomaže i brani. Da ova opština svake godine ima sve više pomaka, da se osjeća napredak i da mi vjernici kao i Crkva Božija  možemo zajedno sa svima radovati se napretku ove opštine i svakog njenog građanina-poručio je mitropolit dabrobosanski.

SLAVA 1

Praznik zajedničarenja i radovanja Foče i Fočaka čestitao je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

-Mi u Foči imamo našeg Svetog oca Nikolaja kome slavu uznosimo i imamo naš hram koji nosi njegovo ime, najstarija crkva u ovom gradu. Onako kako nas je učio Sveti Nikolaj da volimo svoju vjeru, poštujemo je i čuvamo, kao i jedni druge, da budemo braća među sobom, tako treba da se ponašamo danas i dovijeka-rekao je Mašić.

SLAVA 10

Više od četvrt vijeka Fočaci se sabiraju slaveći svog nebeskog zaštitnika Svetog Nikolaja koji je svim svojim srcem služio narodu svome propovijedajući blagu vijest Jevanđelja.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara