Opštinska organizacija Crvenog krsta aktivna u Nedelji borbe protiv tuberkuloze

Sep 15, 2015 @ 17:11 | autor Snežana Glodić
Crveni krst Republike Srpske obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze čiji je cilj podizanje svijesti o tuberkulozi i promjeni stavova i ponašanja, posebno kod ugroženih grupa stanovništva.

 

“Zaustavimo tuberkulozu” je ovogodišnji slogan, pod kojim se provode sve aktivnosti, pa i one koje je planirana realizovati i OO Crvenog krsta Foča.

 

Tuberkuloza je hronična zarazna bolest koja i dalje predstavlja važan uzrok prerane smrti, prije svega u zemljama u razvoju.  Iako smrtonosna, ako se na vrijeme prepozna i liječi, tuberkuloza je u potpunosti izlječiva, može se spriječiti i kontrolisati.

 

OO CK Foča,  u Nedelji borbe protiv tuberkuloze, želi da što detaljnije informiše stanovništvo o ovoj zaraznoj bolesti, pa je unaprijed izradila  plan aktivnosti koje će sa zaposlenima i volonterima Crvenog krsta, realizovati tokom ove nedelje, kaže sekretar Opštinske organizacije CK, Snežana Kovač.

 

“Aktivnosti će provoditi zaposleni u organizaciji, mladi i odrasli volonteri. Jer mi, uvijek pokušavamo i uspijevamo da prenesemo dio aktivnosti, rada i odgovornosti na naše mlade volontere da oni naučeno prenose na svoje mlađe generacije. Već smo distribuirali 1500 markica. Od prihoda od markica,  50% ostaje u školama za ljetnju školu u prirodi,  a  drugih 50 % ide za aktivnosti klibova mladih uOO CK. Distriburano je više od 1000 letaka, plakate su polijepljene , a za 15 porodica  obezbjeđeni su higijneski i paketi sa hranom. Planirali smo obići i 10 porodica koji  imaju potrebu za polovnom ali očuvanom garderobom. U dogovoru sa načelnicom  Grudnog odjeljenja, Dobrinkom Božović-Ćosović, obićićemo i bolesnike i održati  predavanje o TBC”, rekla je sekretar OO CK Snežana Kovač.

 

Kancelarija CK u Foči je regionalna kancelarija i ona pokriva pet opština, Foču, Rudo , Novo Goražde, Čajniče i Višegrad. Aktivnosti povodom Nedelje Crvenog krsta na regionalnom nivou su unaprijed dogovorene.  Ukoliko se sve planirano ne realizuje u toku ove sedmice, tačnije do 21. septembra, do kada traje Nedelja borbe protiv tuberkuloze, aktivnosti će se provoditi i nakon ovog roka. Organizovaće  se i predavanja po školama kako bi učenici unaprijedili znanja i naučili načine sprečavanja zaraze i liječenja.

 

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo u Republici Srpskoj, u prošloj godini registrovano je ukupno 378 pacijenata za koje je utvrđeno da boluju od tuberkuloze. Među pacijentima je bilo čak 346 novooboljelih.

 

Lijekovi za oboljele od tuberkuloze su besplatni, a liječenje, zavisno od stepena  oboljenja,  može da traje od šest do osam, odnosno od 18 do 24 mjeseca.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara