Naslovna Društvo Opštinska organizacija Crvenog krsta aktivna u Nedelji borbe protiv tuberkuloze

Opštinska organizacija Crvenog krsta aktivna u Nedelji borbe protiv tuberkuloze

Crveni krst Republike Srpske obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze čiji je cilj podizanje svijesti o tuberkulozi i promjeni stavova i ponašanja, posebno kod ugroženih grupa stanovništva.

 

“Zaustavimo tuberkulozu” je ovogodišnji slogan, pod kojim se provode sve aktivnosti, pa i one koje je planirana realizovati i OO Crvenog krsta Foča.

 

Tuberkuloza je hronična zarazna bolest koja i dalje predstavlja važan uzrok prerane smrti, prije svega u zemljama u razvoju.  Iako smrtonosna, ako se na vrijeme prepozna i liječi, tuberkuloza je u potpunosti izlječiva, može se spriječiti i kontrolisati.

 

OO CK Foča,  u Nedelji borbe protiv tuberkuloze, želi da što detaljnije informiše stanovništvo o ovoj zaraznoj bolesti, pa je unaprijed izradila  plan aktivnosti koje će sa zaposlenima i volonterima Crvenog krsta, realizovati tokom ove nedelje, kaže sekretar Opštinske organizacije CK, Snežana Kovač.

 

“Aktivnosti će provoditi zaposleni u organizaciji, mladi i odrasli volonteri. Jer mi, uvijek pokušavamo i uspijevamo da prenesemo dio aktivnosti, rada i odgovornosti na naše mlade volontere da oni naučeno prenose na svoje mlađe generacije. Već smo distribuirali 1500 markica. Od prihoda od markica,  50% ostaje u školama za ljetnju školu u prirodi,  a  drugih 50 % ide za aktivnosti klibova mladih uOO CK. Distriburano je više od 1000 letaka, plakate su polijepljene , a za 15 porodica  obezbjeđeni su higijneski i paketi sa hranom. Planirali smo obići i 10 porodica koji  imaju potrebu za polovnom ali očuvanom garderobom. U dogovoru sa načelnicom  Grudnog odjeljenja, Dobrinkom Božović-Ćosović, obićićemo i bolesnike i održati  predavanje o TBC”, rekla je sekretar OO CK Snežana Kovač.

 

Kancelarija CK u Foči je regionalna kancelarija i ona pokriva pet opština, Foču, Rudo , Novo Goražde, Čajniče i Višegrad. Aktivnosti povodom Nedelje Crvenog krsta na regionalnom nivou su unaprijed dogovorene.  Ukoliko se sve planirano ne realizuje u toku ove sedmice, tačnije do 21. septembra, do kada traje Nedelja borbe protiv tuberkuloze, aktivnosti će se provoditi i nakon ovog roka. Organizovaće  se i predavanja po školama kako bi učenici unaprijedili znanja i naučili načine sprečavanja zaraze i liječenja.

 

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo u Republici Srpskoj, u prošloj godini registrovano je ukupno 378 pacijenata za koje je utvrđeno da boluju od tuberkuloze. Među pacijentima je bilo čak 346 novooboljelih.

 

Lijekovi za oboljele od tuberkuloze su besplatni, a liječenje, zavisno od stepena  oboljenja,  može da traje od šest do osam, odnosno od 18 do 24 mjeseca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Heleni Gavran za liječenje potrebna pomoć humanih ljudi

Četvorogodišnja Helena Gavran, koja je porijeklom iz Foče a danas živi u Beogradu,  teško je bolesna, a za njeno ozdravljenje potrebna je pomoć dobrih...

OŠ “Sveti Sava” : Đački sobičak za učenje i zabavu

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči otvorena je višenamjenska prostorija za učenike „sobičak“ u kojoj će osnovci kroz različite aktivnosti spojiti učenje i zabavu....

Darko Đogo: Povelja bana Kulina svjedok srpskog identiteta Bosne

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ističe da Povelja bana Kulina, koja je napisana prije 830 godina, svjedoči da je pravoslavni hrišćanski i...

Obilježeno 27 godina od zločina na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske, koji su na...

„Kad će sreća pa se zarati“ – roman o nespojivim prijateljima

Roman „Kad će sreća pa se zarati“, autora Saše Kneževića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisan je sinoć u fočanskom Centru...