Насловна Друштво Osveštan hercegov hram: "Zagradje i Soko grad temelj Republike Srpske"

Osveštan hercegov hram: “Zagradje i Soko grad temelj Republike Srpske”

9.5 C
Foča

U Manastiru Zagrađe na uzvišenju iznad Šćepan Polja u Crnoj Gori danas je osveštan obnovljeni Hram Svetog Jovana Krstitelja, zadužbina hercega od Svetog Save Stefana Vukčića Kosače iz 15. vijeka.

U prisustvu velikog broja vjernika iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, liturgiju je služilo sedam vladika Srpske pravoslavne crkve, predvođenih mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, čijoj eparhiji manastir pripada.

Obnova hrama, koji se nalazi u podnožju Soko grada, prestonice hercega Stefana,  trajala je dvije decenije, a uz obnovu crkve, izgrađen je manastirski kompleks.

MItropolit Amfilohije istakao je da je ovo veliki dan, ne samo za pivski i fočanski kraj, već za Crnu Goru, Republiku SRpsku i cijeli srpski narod.

“Ovdje je temelj Republike SRpske. Ovdje je herceg Šćepan sagradio Soko grad, koji je bio prestonica i evo ta njegova prestonica ponovo vaskrsava i obnavlja se, a kroz nju, daj Bože, da se obnovi jedinstvo sveukupnog naroda svetosavskog”, poručio je Amfilohije.

On je istakao da je poseban doprinos obnovi manastira dao iguman Lazar, koji je sam oslikao zidove hrama, te da je sav novac koji je zaradio slikajući hramove širom Crne Gore uložio je u obnovu Zagrađa.

Igumanu Lazaru danas je dodijeljen čin arhimandrita, a uz naprsni krst uručen mu je i zlatni orden Svetog Georgija Pobjedonosca Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Obnova je trajala dovoljno kratko u odnosu na to koliko je trajalo stanje zapustjelosti. Ovo je bilo mjesto koje je uvijek trebalo da bude mjesto da sija i da vodi u Carstvo Božije, ali tako se istorijski desilo da je ovaj hram dugo vremena čamio, no dočekao je potpunu obnovu”, rekao je iguman Lazar.

On ističe da granica na Tari za narod i ne postoji.

“Nekada je ovo bila prestonica, a sada je granični prelaz, što jeste na neki način degradacija ovoga mjesta, međutim na ovom uzvišenju iznad Šćepan Polja Bog je dao da nađemo način da to premostimo u pravom duhovnom smislu svetom liturgijom, našim duhovnim uzrastanjem i našim duhovnim zajedništvom, tako da “Tara bez granica” ostaje naša osnovna deviza”, istakao je arhimandrit Lazar.

Besjedu o Soko gradu, hercegu Stefanu i njegovim zadužbinama održao je poznati profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić, koji je rođen u Pivskoj oblasti.

“Ova crkva i ovaj prestoni grad iznad nas ne haju za granice i ne dopuštaju komadanje istog naroda, iste crkve i istog jezika”, poručio je Delić.

Nakon liturgije i osveštanja hrama, održan je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili guslari, etno grupe i folklorna društva iz Plužina i Foče.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su pomogli obnovu hrama, među njima i predsjedniku opštine Plužine Mijušku Bajagiću i graničnim službama Crne Gore i BiH.

Svečanost je završena trpezom ljubavi za sve posjetioce i pjesmom “Ječam žela Kosovka devojka”, koju je otpjevao mitropolit Amfilohije.

Последњи текстови

Објављен јавни позив угоститељима и туристичким агенцијама

Министарство трговине и туризма Републике Српске објавило је данас јавни позив угоститељима и туристичким агенцијама за доставу пријаве ради учешћа у реализацији...

Усвојени извјештаји инспекција и општинских установа

На јучерашњој сједници СО Фоча усвојени су извјештаји о раду у прошлој години инспекције за храну и ветеринарске, тржишне инспекције, урбанистичко-грађевинске, водне...

Oпстанак Апотеке Фоча доведен у питање

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су закључак да се у што краћем року припреми анализа стања у Апотеци Фоча са мјерама исласка...

Машић: Општински штаб успјешно управљао ванредном ситуaцијом

Начелник општине Фоча Радисав Машић информисао је одборнике на сједници Скупштине општине о проведеним мјерама и активностима за вријеме епидемије вируса корона...

Кишовито, могуће непогоде уз појачан вјетар

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће падати киша, биће услова и за непогоде уз појачан вјетар и пљускове са грмљавином,...