18 C
Foca
Naslovna Društvo Osveštan hercegov hram: "Zagradje i Soko grad temelj Republike Srpske"

Osveštan hercegov hram: “Zagradje i Soko grad temelj Republike Srpske”

U Manastiru Zagrađe na uzvišenju iznad Šćepan Polja u Crnoj Gori danas je osveštan obnovljeni Hram Svetog Jovana Krstitelja, zadužbina hercega od Svetog Save Stefana Vukčića Kosače iz 15. vijeka.

U prisustvu velikog broja vjernika iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, liturgiju je služilo sedam vladika Srpske pravoslavne crkve, predvođenih mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, čijoj eparhiji manastir pripada.

Obnova hrama, koji se nalazi u podnožju Soko grada, prestonice hercega Stefana,  trajala je dvije decenije, a uz obnovu crkve, izgrađen je manastirski kompleks.

MItropolit Amfilohije istakao je da je ovo veliki dan, ne samo za pivski i fočanski kraj, već za Crnu Goru, Republiku SRpsku i cijeli srpski narod.

“Ovdje je temelj Republike SRpske. Ovdje je herceg Šćepan sagradio Soko grad, koji je bio prestonica i evo ta njegova prestonica ponovo vaskrsava i obnavlja se, a kroz nju, daj Bože, da se obnovi jedinstvo sveukupnog naroda svetosavskog”, poručio je Amfilohije.

On je istakao da je poseban doprinos obnovi manastira dao iguman Lazar, koji je sam oslikao zidove hrama, te da je sav novac koji je zaradio slikajući hramove širom Crne Gore uložio je u obnovu Zagrađa.

Igumanu Lazaru danas je dodijeljen čin arhimandrita, a uz naprsni krst uručen mu je i zlatni orden Svetog Georgija Pobjedonosca Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Obnova je trajala dovoljno kratko u odnosu na to koliko je trajalo stanje zapustjelosti. Ovo je bilo mjesto koje je uvijek trebalo da bude mjesto da sija i da vodi u Carstvo Božije, ali tako se istorijski desilo da je ovaj hram dugo vremena čamio, no dočekao je potpunu obnovu”, rekao je iguman Lazar.

On ističe da granica na Tari za narod i ne postoji.

“Nekada je ovo bila prestonica, a sada je granični prelaz, što jeste na neki način degradacija ovoga mjesta, međutim na ovom uzvišenju iznad Šćepan Polja Bog je dao da nađemo način da to premostimo u pravom duhovnom smislu svetom liturgijom, našim duhovnim uzrastanjem i našim duhovnim zajedništvom, tako da “Tara bez granica” ostaje naša osnovna deviza”, istakao je arhimandrit Lazar.

Besjedu o Soko gradu, hercegu Stefanu i njegovim zadužbinama održao je poznati profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić, koji je rođen u Pivskoj oblasti.

“Ova crkva i ovaj prestoni grad iznad nas ne haju za granice i ne dopuštaju komadanje istog naroda, iste crkve i istog jezika”, poručio je Delić.

Nakon liturgije i osveštanja hrama, održan je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili guslari, etno grupe i folklorna društva iz Plužina i Foče.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su pomogli obnovu hrama, među njima i predsjedniku opštine Plužine Mijušku Bajagiću i graničnim službama Crne Gore i BiH.

Svečanost je završena trpezom ljubavi za sve posjetioce i pjesmom “Ječam žela Kosovka devojka”, koju je otpjevao mitropolit Amfilohije.

Poslednje vijesti

„Neka svjetlost pobijedi tamu“ – literarna kreativnost slijepih i slabovidnih lica

Uz snažnu poruku „Neka svjetlost pobijedi tamu“ održano je književno veče u organizaciji Saveza slijepih i slabovidnih lica Republike Srpske i Međuopštinske...

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...