Otkrivene biste Boriši Staroviću i Olgi Blagojević- proslavljen 24. rođendan Medicinskog fakulteta

Oct 13, 2017 @ 15:48 | autor Igor Janković
Otkrivene biste Boriši Staroviću i Olgi Blagojević- proslavljen 24. rođendan Medicinskog fakulteta
Društvo
0

Medicinski fakultet u Foči je najpoželjnji fakultet za studiranje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, što je potvrđeno i u ovom upisnom roku, istaknuto je na svečanom obilježavanju 24 godine postojanja ove visokoškolske ustanove.

Dekan Milan Kulić je naveo da je Medicinski fakultet jedini fakultet na Univerzitetu Istočno Sarajevo koji je uprkos negativnim demografskim procesima upisao planirani broj studenata, a zbog velike zaintersovanosti traženo je i proširenje liste.

biste svi 2

Nakon svečane sjednice, ispred zgrade fakulteta otkrivene su biste osnivačima i prvim dekanima Medicinskog i tada Stomatološkog fakulteta, pokojnim akademiku Boriši Staroviću i profesoru Olgi Blagojević.

biste 2

Kulić je rekao da će biste krasiti ovo mjesto i podsjećati profesore i studente šta im je zadatak.

“Da svaki dan u nama probude dobrotu i plemenitost koju su nam nesebično darivali. Ovo je naš dug prema našim profesorima uz koje smo rasli i učili”, rekao je Kulić.

Ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić naveo je da će Medicinski fakultet, ukoliko nastavi ovim tempom razvoja, biti ne samo najbolji fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nego i jedan od najboljih fakulteta u širem regionu.

“Dobro organizovana i dobro vođena ustanova sa dobrom saradnjom sa Univerzitetskom bolnicom je siguran put u svijetlu budućnost. Za zdravstveni sistem Srpske to je sigurnost da će dobiti kvaklitetne mlade ljekare i stomatologe, a na našu nesreću, a sreću razvijenih zemalja zapada, jedan dio njih će naći svoje mjjesto i u zdravstvenim ustanovama širom Evrope”, rekao je Bogdanić.

Na svečanosti su uručene plakete profesorima i studentima za zapažene rezultate, te priznanja pojedincima i institucijama koji su pomogli rad fakulteta, a među njima je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske.

“Ovo je izuzetno human i težak poziv. Medicinski fakultet je od osnivanja imao veliku podršku od bolnice u Foči i postepeno je napredovao. Rukovodstvo i svi zasposleni zaslužuju zaista čestitke na uspjehu i velikim rezultatima”, rekla je  ministar Jasmina Davidović.

Plaketu za rezultate rada u oblasti međunarodne saradnje i promocije fakulteta dobio je profesor Dejan Bokonjić.

biste bokonjic

“Veoma je važno da Medicinski fakultet, osim dobre edukacije i dobrog istraživanja, omogućuje i razvoj lokalne zajednice i čuvanja ljudi na ovim prostorima”, rekao je Bokonjić, koji je i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je istakao da su Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica, uz Bogoslovski fakultet i Bogosloviju, ono što ovu lokalnu zajednicu izdvaja od svih opština u Srpskoj.

“Veoma je dobro što su te ustanove unaprijedile opštinu i u ekonomskom smislu, jer ovo su nama i najbolji privredni kapaciteti. Zbog toga je veoma važno što fakulteti imaju veliku pomoć od Vlade Srpske”, rekao je Mašić.

bistze svi

Za 24 godine, na četiri odsjeka Medicinskog fakulteta- medicini, stomatologiji, defektologiji i zdravstvenoj njezi, upisala su se 4.003 studenta, od kojih je 1.007 diplomiralo, dok trenutno fakultet broji više od 1.400 studenata.

Od 2015. godine, na Medicinskom fakultetu u Foči uveden je treći ciklus studija kojem je nastavna baza posebno opremljeni Centar za biomedicinske nauke, jedinstven u regionu, a na kojem se trenutno za doktorsku disertaciju spremaju 22 ljekara.

Svečanoj sjednici, među brojnim predstavnicima javnog života, prisustvovali su i vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara