Otvorena izložba „Belezi velikih zločina“

Jul 16, 2018 @ 13:06 | autor Radio Foča
Otvorena izložba „Belezi velikih zločina“
Kultura
0

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine otvorena je izložba umjetničkih slika i vajarskih radova „Belezi velikih zločina“, autora dr Veljka Đurića – Mišine, direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Izložba, koju čini petnaestak umjetničkih djela eminentnih srpskih umjetnika, sadašnjim i budućim generacijama prikazuje zločine i stradanja srpskog naroda tokom 20. vijeka.

Slike su rađene po narudžbi i na jednom mjestu okupljaju istorijske činjenice. Osim o stradanju Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, one svjedoče i o stradanju srpskog naroda u Srbiji. Naknadno je stavljena i slika koja prikazuje egzodus Srba iz Republike Srpske Krajine.

Pored slike „Jasenovac“, slikara Milića od Mačve, koja simbolično predstavlja pogrom Srba u ustaškoj NDH, posjetioci mogu da vide i djela velikih srpskih umjetnika poput Zorana Turkana, Vesne Tartar, Jovana Soldatovića, Dragana Ristića i drugih.

slika 2

Posebnu pažnju privlači portret Diane Budisavljević, austrijanke udate za Srbina, koja je iz zloglasnog Jasenovca spasila više od 12 000 djece. Jedan od spašenih dječaka, Nedeljko – Neđo Goga autor je portreta.

Među eksponatima je i stolica učiteljice Stane Arnaut, mučenički stradale sa svojim đacima u školi u  Prebilovcima. „Oslikani događaji svjedoče o velikim stradanjima Srba u logorima i stratištima. Putem umjetničke vizije tih događaja želimo da podsjetimo narod na ove istorijske činjenice. Ova izložba želi da nas nauči kulturi sjećanja, da nas opomene, ali i da se sa dužnim poštovanjem pokloni sjenima nevino stradalih Srba”, rekao je autor izložbe dr Veljko  Đurić- Mišina, prilikom otvaranja izložbe  i istakao da Muzej žrtava genocida postoji dvadesetak godina i formiran je radi proučavanja, istraživanja, publikovanja i saznanja o zločinima i stradanjima srpskog naroda tokom 20. vijeka.

slika 7

“Muzej ima dobru bazu podataka, dobru kolekciju zbirki, biblioteku i jedna od zbirki  je upravo ova koju želimo da predstavimo ovdje“,  rekao je Mišina. On je dodao da izložba slika treba da pokaže da postoji više načina sjećanja na prošlost, ne samo putem dokumentarnih filmova, nego i likovnim postavkama.

Izložba je prikazana u deset gradova u Srpskoj, a nakon Foče biće predstavljena građanima Višegrada i Zvornika.

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine izložba će biti otvorena u narednih 15 dana.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara