Naslovna Društvo Otvorena ljetna turistička sezona

Otvorena ljetna turistička sezona

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ na Tjentištu danas je otvorena ljetna turistička sezona i obilježen Dan evroparka. Opština Foča već bilježi značajan broj posjeta turista u ovoj godini, a turistički radnici nadaju se boljoj sezoni od prethodnih.

Ljetna turistička sezona na području opštine Foča počela je sa prvomajskim praznicima. Ako je suditi po posjeti koju su rafting klubovi ostvarili u toku ovog mjeseca, te po masovnim manifestacijama u Nacionalnom parku Sutjeska, ovogodišnja ljetna turistička sezona biće značajno uspješnija od prethodnih, optimistični su u Turističkoj organizaciji opštine Foča. Direktor Turističke organizacije Ljeposava Đajić napominje da je za očekivati da sezona bude bolja od prošlogodišnje, u kojoj je zabilježeno 11500 noćenja, a koju su poremetile majske poplave, te značajno umanjile broj domaćih i stranih turista: „Ove godine očekujemo povećanje broja noćenja za oko 30 odsto. Predsezona je pokazala da imamo razloga za optimizam jer su rafting klubovi već u maju imali značajnije grupe gostiju, dok je nacionalni park „Sutjeska“ imao dvije masovne manifestacije „Šumarijadu“ i „Banjalučku univerzijadu“, rekla je Đajićeva.

Kroz projekat Prekogranične saradnje opština Foča i Plužine, Turistička organizacija Foča znatno je poboljšala laku turističku infrastrukturu, signalizaciju, te propagandni materijal, kaže Đajićeva: „Imali smo promocije na sajmovima turizma, otvorili smo novi turistički Info centar sa interaktivnim izlogom na kojem je kompletna turistička ponuda opštine Foča, uradili smo novu propagandnu brošuru i tematske flajere, aktivirali internet sajt i fejsbuk stranicu, i time djelimično upotpunili propagandni materijal“, kaže Đajićeva.
U maju Nacionalni park „Sutjeska“ bilježi 2500 noćenja, a do kraja turističke sezone skoro svi smještajni kapaciteti su popunjeni, kaže direktor Parka Zoran Čančar, koga raduje što se mladi vraćaju na Tjentište kroz manifestacije koje organizuju omladinske i studentske organizacije: „Osim sa prostora bivše, Jugoslavije, gosti dolaze iz Belgije, Holandije, Engleske, Njemačke, Rusije. Istorijski turizam je vrlo aktuelan, pa smo nedavno imali posjetu 140 penzionera iz Splita,koji njeguju tekovine NOB-a, a krajem ovog mjeseca imamo grupu planinara iz Slovenije”, naveo je Čančar.

tjent
Čančar podsjeća da je u Nacionalnom parku „Sutjeska“ urađeno dosta infrastrukturnih investicija. Međutim, kako kaže, ostaje jedan veliki problem, koji teže da riješe, rasvjeta kroz urbani dio parka: „Nadamo se da će Ministarstvo turizma i trgovine Republike Srpske realizovati projekat za koji je aplicirala opština Foča, a koji podrazumijeva obnovu rasvjete uz magistralu kroz Tjentište, te restauraciju spomenika “Bitke na Sutjesci”, zaključio je Čančar.

Nosilac značajnih turističkih manifestacija u našoj opštini je i Planinarsko društvo „Zelengora“. Sekretar Društva Darko Danilović kaže da su se planinari iz drugih gradova i regiona već interesovali za planinarenje na planinama oko Foče: „Na manifestacije „Vidovdanski uspon na Maglić“ i „Jezera Zelengore“ dolaze turisti iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, takođe i iz Rumunije i Bugarske, koji su najavili dolazak i ove godine tako da možemo biti zadovoljni“, kaže Danilović.

Sporazumom između Crne Gore i BiH, od prošle godine značajno je olakšan posao rafting klubovima koji djeluju na području naše opštine, time što se rafteri sa obje strane Tare tretiraju jednako. Takav tretman je logičan, jer je Tara granična rijeka, međutim Crna Gora je prije ovog Sporazuma tretirala kao unutrašnju rijeku što je stvaralo probleme našim rafterima, kaže načelnik opštine Foča Radisav Mašić: „Razumijevanje crnogorske strane je bilo dobro, tako da očekujemo usvajanje Zakona kojim će se Tara teritirati kao granična rijeka. Inače, turizam je u našoj opštini definisan kao razvojna oblast i radićemo na tome da iskoristimo sve turističke potencijale koje realno posjedujemo“ kaže Mašić, koji je istakao da Opština pomaže privatnicima u izgradnji kapaciteta, koji će im omogućiti da se bave turizmom.

Povodom obilježavanja Dana evroparka danas je predstavljena tema „Priroda je naš posao“, kroz koju Nacionalni park „Sutjeska“ promoviše ekonomsku i ekološku održivost prirode na ovom području, stavljajući prašumu Perućicu kao prioritet za očuvanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Heleni Gavran za liječenje potrebna pomoć humanih ljudi

Četvorogodišnja Helena Gavran, koja je porijeklom iz Foče a danas živi u Beogradu,  teško je bolesna, a za njeno ozdravljenje potrebna je pomoć dobrih...

OŠ “Sveti Sava” : Đački sobičak za učenje i zabavu

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči otvorena je višenamjenska prostorija za učenike „sobičak“ u kojoj će osnovci kroz različite aktivnosti spojiti učenje i zabavu....

Darko Đogo: Povelja bana Kulina svjedok srpskog identiteta Bosne

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ističe da Povelja bana Kulina, koja je napisana prije 830 godina, svjedoči da je pravoslavni hrišćanski i...

Obilježeno 27 godina od zločina na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske, koji su na...

„Kad će sreća pa se zarati“ – roman o nespojivim prijateljima

Roman „Kad će sreća pa se zarati“, autora Saše Kneževića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisan je sinoć u fočanskom Centru...