Otvoreno pismo Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“

Sep 27, 2017 @ 12:57 | autor Radio Foča
Otvoreno pismo Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“
Društvo
0

Prenosimo otvoreno pismo Glavnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, u kojem stoji:

  „Obavještavamo odbore i članstvo SPKD „Prosvjeta“, kao i sve medije u Republici Srpskoj, da pojedini članovi SPKD „Prosvjeta“, nakon nelegalne i nestatutarne Izborne skupštine SPKD „Prosvjeta“, održane 24. decembra 2016. godine, i dalje nastavljaju sa štetnim i opasnim djelovanjem po interese Društva.  Tako su, nakon više nezakonitih i nestatutarno održanih „Skupština“, nastavili s lažnim predstavljanjem i obmanjivanjem članstva i javnosti. U nezakonitom djelovanju otišli su toliko daleko da su učinili i druga teška krivična djela i to po tri člana KZ Republike Srpske. Naime, samozvano rukovodstvo, predvođeno Dušanom Jovanovićem, osim krivičnog djela „lažnog predstavljanja“, neovlašteno je izradilo, to jest, falsifikovalo pečat Društva, zatim neovlašteno mijenjalo memorandum Društva, unoseći u njega lažne podatke te su navođenjem na ovjeravanje neistinitog sadržaja, pokušali da izvrše promjenu lica ovlaštenog za zastupanje i predstavljanje SPKD „Prosvjeta“ kod Osnovnog suda u Sokocu.

Zbog svega navedenog, protiv imenovanog Dušana Jovanovića, podnesena je krivična prijava Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, a kao saučesnik u činjenju pomenutih krivičnih djela, naveden je Mihajlo Vujović, koji se i sam svojevremeno lažno predstavljao kao predsjednik Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“.

U vezi s navedenim, molimo članstvo i javnost da ne prihvataju dezinforamcije koje šire Dušan Jovanović,  Srđan Mijalković, Mihajlo Vujović, Slobodan Nagradić i još nekolicina članova „Prosvjete“, a koji se lažno predstavljaju za novo rukovodstvo ili članove Glavnog odbora Društva. Izričito stojimo na stanovištu da nećemo dozvoliti uzurpaciju organa SPKD „Prosvjeta“ niti utapanje Društva u takođe nelegalnu Federalnu „Prosvjetu“ sa sjedištem u Sarajevu, a kojoj je Odlukom Instituta za intelektualno vlasništvo uskraćeno pravo da koristi i dalje zloupotrebljava ugled i ime srpske „Prosvjete“. Sramno i po Društvo opasno djelovanje ovih pojedinaca jedino zaslužuje naše dalje reagovanje putem tužilaštva i nadležnih sudova, ukoliko njihovo lažno predstavljanje, krivotvorenje službene isprave, te kršenje zakona na druge načine i nanošenje štete ugledu i imenu našeg Društva u cjelini, bude i dalje nastavljeno.

Takođe, molimo članstvo i medije da ne prihvataju pozive za „skupštine“ ili druge aktivnosti koje lažno rukovodstvo „Prosvjete“ upućuje odborima, članstvu, javnosti i rukovodstvu Republike Srpske i još jednom napominjemo da su rezultati nestatutarne Skupštine od 24. decembra 2016. godine, kao i sve pravne radnje ove grupe koje su nakon toga uslijedile, uključujući izbor Glavnog odbora, Nadzornog odbora i predsjednika Društva, prvo Vujovića a zatim i Jovanovića – nelegalni i u cjelosti ništavni, a što će biti predmet daljeg sudskog gonjenja imenovanih“, stoji u pismu koje je potpisao predsjednik Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Slobodan Savić.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara