18 C
Foca
Naslovna Društvo Pčelari zadovoljni količinom meda – medna rosa na hrastu

Pčelari zadovoljni količinom meda – medna rosa na hrastu

Za razliku od prošle godine kada su pčelari sabirali prinose u svega nekoliko kilograma meda i gledali kako da spasu košnice, ove godine je sve drugačije. Pored dobrog prinosa meda,  pčelari imaju još jedan razlog za zadovoljstvo.

Medna rosa je slatka supstanca koja se javlja na listovima i ostalim dijelovima crnogoričnog i bjelogoričnog drveća. Pčelar Mile Pejović, kaže da je to pojava koja se ne dešava često, već jednom u dvadeset godina na području naše opštine,  i da se trenutno nalazi na hrastu a da je počela i na jeli i boru.

Mednu rosu pčele ubacuju u košnice i koriste je kao hranu. Med od medne rose naziva se medun.  Spada u najkvalitetniji, najtraženiji i najskuplji med. “Njegova cijena kod nas se kreće oko 10 evra dok, čujem da je u Crnoj Gori oko 20 evra”, kaže Pejović.

Ove godine pčelari sa područja naše opštine zadovoljni su količinom i kvalitetom meda. “Ova godina je fenomenalna, ja vrcam već četvrti put, nemam više ni kanti da stavim med”, navodi Pejović koji pčelinjak od 100-ak košnica ima na području Miljevine.

Medun ili kako ga još nazivaju medljikovac je izrazito tamne boje, specifičnog mirisa i ukusa. Bogat je antioksidansima, mineralima i željezom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

„Neka svjetlost pobijedi tamu“ – literarna kreativnost slijepih i slabovidnih lica

Uz snažnu poruku „Neka svjetlost pobijedi tamu“ održano je književno veče u organizaciji Saveza slijepih i slabovidnih lica Republike Srpske i Međuopštinske...

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...