Planinari deseti put pohodili staze Arsenija Arsenića

Dec 25, 2017 @ 10:54 | autor Nataša Miletić
Planinari deseti put pohodili staze Arsenija Arsenića
Društvo
0

Planinarsko društvo Zelengora Foča organizovalo je proteklog vikenda jubilarni deseti Memorijalni pohod “Stazama Arsenija Arsenića” u okviru kojeg je više od 70 planinara iz Foče i Istočnog Sarajeva izašlo na planinu Obzir, obilazeći sela na platou kanjona Tare.

U čast istaknutnom fočanskom planinaru Arseniju Arseniću, planinari su iz Meštrevca i Vranovine krenuli ka vrhu planine Obzir, a na tom putu obišli su i  novosagrađenu crkvu u tom selu koja se kao najnoviji, a svakako i fizički i duhovno najtvrđi stanovnik sela, nastoji oduprijeti njegovom nestajanju.

ARESNIJE ARSENIC 3

Predsjednik Planinarskog društva Zelengora Karlo Šimović istakao je da se činilo da će vrijeme otežati ovaj pohod jer su oblaci i magla pokrivali vrhove planina, spuštajući se u početku sve do sela iz kojih su planinari krenuli. „Čak ni kapi kiše  nisu  odvratile planinare da krenu ka vrhu planine. U takvim uslovima je onaj puni užitak u pogledima koji se pružaju bio uskraćen, ali je nada da će se oblaci razići i povoljne vremenske prognoze obistiniti nadjačala zebnju. I to se i desilo. Kako su se planinari primicali vrhu, oblaci su se razilazili i polako otkrivali okolne ljepote, duboki kanjon Tare, Durmitor, Ljubišnju i Radovinu. Kombinacija boja i kontrasti koje su pravili bjelina snijega, modrina neba, tamni oblaci, zelenilo četinara, šarenilo planinarske opreme su ambijentu davali šmek za puno uživanje i vrhunske fotografije“, rekao je Šimović.

Pedesetak planinara je izašlo na vrh Obzira, na 1868 metara nadmorkse visine gazeći u pravom zimskom ambijentu raskvašeni snijeg. “Posebnost ovog vrha je u činjenici što je na tom mjestu kanjon rijeke Tare najdublji, oko 1300 m, kolika je visinska razlika između vrha i rijeke. Atraktivnost i samog pohoda je upravo u tome što se kretanje najvećim dijelom odvija rubovima dubokog kanjona Tare. To  planinarima pruža uživanje u ljepotama kanjona iz ptičje perspektive i sa mnogo više pogleda od raftera koji se spustaju rijekom u ljetnim uslovima”, naglasio je Šimović.

ARESNIJE ARSENIC 2

U ovogdišnjem pohodu učestvovalo je najviše mladih ljudi, a najmlađa učesnica je u jedanaestoj godini pohodila staze Arsenija Arsenić, dok su se akciji Planinarskog društva Zelengora priključili i članovi drugih srodnih društava iz Foče.

Dugogdišnji i jedan od najaktivnijih planinara Planinarskog društva Zelengora Arsenije Arsenić, 2007.godine, nekoliko mjeseci prije nego što je preminuo od teške bolesti, obišao je rodbinu i prijatelje u selima od Meštrevca, preko planine Obzir, i nazad u Čelebiće, te je fočansko planinarsko društvo ovu rutu uvrstilo u redovne godišnje akcije, u znak sjećanja na Arsenića. Arsenije Arsenić je bio i načelnik Stanice gorske službe spasavanja, koja je bila među tri najbolje službe u bivšoj Jugoslaviji.  Svojim radom doprinio je razvoju ovog sporta, učeći mlade ljude da se bave planinarenjem, uživaju u prirodi i žive sa njom.

Planinarski dom u Meštervcu nosi ime po ovom velikom planinaru.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara