Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Oct 26, 2017 @ 12:56 | autor Snežana Glodić
Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa
Društvo
0

U ambulantama porodične medicine u Srpskoj danas je počela vakcinacija stanovnika protiv gripa koji su oslobođeni plaćanja i za te namjene Institut za javno zdravstvo RS obezbijedio je 15.000 doza.

Vakcinacija protiv gripa počela je i u Domu zdravlja u Foči.

Fonda zdravstvenog osiguranja i ove kao i ranijih godina obezbijedio je besplatne vakcine protiv sezonskog gripa za pacijente koji su na osnovu svoje hronične bolesti oslobođeni od plaćanja. Za te namjene u Domu zdravlja u Foči sačinjen je spisak pacijenata kojima vakcinaciju preporučuje porodični ljekar, rekla je dr Vesna Golijanin šef Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja u Foči.

„Kao i ranijih godina i ove godine kategorije su iste. Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju pacineti  koje su na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti, koji su imali operacije na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, osobe koje boluju od mišićne distrofije  i multiple skleroze. Vakcine su nabavljene u dozi od 400 što je statički procijenjen broj i uglavnom se ponavlja svake godine. Pacijenti mogu doći u higijensko-epidemiološku službu svakog radnog dana od 7 do 15 časova i svi oni koji ne pripadaju ovim kategorijama, a žele da se vakcinišu potrebno je da se obrate svom porodičnom ljekaru koji će da ih  pregleda i sugeriše da li vakcinacija može da se obavi. Pacijent može kupiti vakcinaciju u apoteci, a u Domu zdravlja će ga  vakcinisati. Za tu uslugu, koja nije obavezni vid zdravstvene zaštite platiće   3,10 maraka“, rekla je dr Golijanin.

Ljekari preporučuju da je potrebno vakcinisati se što prije jer su potrebne najmanje dvije sedmice nakon vakcinisanja kako bi se razvila zaštita. Vakcinacija se preporučuje i starijim osoboma, licima koja su u kontaktu sa rizičnim grupama, zdravstvenim radnicima i zaposlenima koji po prirodi svog posla dolaze u kontakt sa velikim brojem osoba. U Gradskoj apoteci u Foči nabavili su dovoljne količine vakcina,  a  jedna doza košta 13,90 maraka.

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara