Počele Studentske sportske igre- Pokojni dekani uzor studentima

Maj 14, 2018 @ 16:40 | autor Igor Janković
Počele Studentske sportske igre- Pokojni dekani uzor studentima
Društvo
0

Na sportskim terenima Medicinskog fakulteta i Univerzitetske bolnice Foča danas su počele Studentske sportske igre u čast prvih dekana Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, pokojnih profesora Boriše Starovića i Olge Blagojević.

Prethodne dvije godine održavali su se pojedinačni memorijalni turniri u malom fudbalu i košarci posvećeni prvim dekanima,  a ove godine su spojeni u Sportske igre i prošireni turnirima u odbojci, stonom tenisu i šahu.

st igre 1

Sportske igre, na kojim učestvuje više od 150 studenata četiri studijska programa Medicinskog fakulteta i radnika bolnice, otvorila je ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, koja je podsjetila da su Starović i Blagojevićeva osnovali  u toku rata fakultete u Foči.

„Lično sam ih poznavala i znam koliko su bili profesionalni i vrijedni i koliko su privatno bili dobri ljudi. Lijepo je da studenti na ovaj način njeguju sjećanje na njih“, rekla je Davidovićeva.

st igre dav

Ona je poručila studentima da slijede primjer svojih prvih dekana i da uz vrijednosti Hipokratove zakletve ne zaborave koliko je u životu važno biti dobar čovjek i privatno i na poslu.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić istakao je da su Starović i Blagojevićeva dali pečat i postavili temelje ovog fakulteta i da su aspolutno zaslužili ovakav odnos studenata prema njihovom liku i djelu.

„Sportske igre imaju cilj da zbliže studente, da se druže, da razviju fer plej i prijateljstvo, tako da smo podržali ovu ideju“, naveo je Kulić.

st igre kul

Studentske sportske igre organizovao je Savez studenata Medicinskog fakulteta uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske.

“Naši dekani, koji su osnovali ovaj fakultet, zadužili su ovaj grad i ovu državu. Takmičenja u pet sportskih disciplina trajaće pet dana, a finalne utakmice zakazane su za petak”, rekao je predsjednik Saveza studenata Rajko Pavlović.

st igre dav 2

Profesori Boriša Starović i Olga Blagojević predvodili su grupu profesora sa sarajevskog Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, koji su u ljeto 1993. godine u Foči uspostavili rad ova dva fakulteta.

Pored funkcije dekana Medicinskog fakulteta, Starović je od 2000. godine obavljao i funkciju rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, te njen generalni sekretar i potpredsjednik .

sportske igre u cast dekana

Blagojevićeva je obavljala dužnost dekana Stomatološkog fakulteta u Foči, koji je kasnije postao odsjek Medicinskog fakulteta, od osnivanja fakulteta do smrti.

Starović i Blagojevićeva su preminuli u istoj godini- Starović 16. maja, a Blagojevićeva 10. jula 2005. godine.

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara