Počinju Januarske duhovne i kulturne svečanosti

Dec 26, 2017 @ 12:34 | autor Nataša Miletić
Počinju Januarske duhovne i kulturne svečanosti
Društvo
0

Opština Foča i ove godine organizuje Januarske duhovne i kulturne svečanosti, koji počinju dvodnevnim Novogodišnjim sajmom kreativaca koji će se sutra i u četvrtak održati na Gradskom trgu u Foči. Cilj  Sajma je prezentacija kreativnog  rada naših sugrađana kako bi se šira javnost  upoznala sa njihovim umijećima i talentima, kao i rezultatima rada. Sajam će biti  i prodajnog karaktera, a štandovi će na Gradskom trgu biti postavljeni od 11,00 do 16,00 časova.

U okviru Januarskih duhovnih i kulturnih svečanosti biće obilježen Badnji dan. Polazak u badnjake je 6. januara u 06,00 časova ispred hrama Svetog Save, a iste večeri u hramu Svetog Nikole, u 17,00 časova i u hramu Svetog Save u 18,00 časova biće nalagani badnjaci.

Opština Foča obilježiće i Dan republike 09. januar. U okviru obilježavanja Dana republike na Gradskom groblju Božovac u 11,30 časova služiće se pomen parastos, nakon kojeg će biti upriličena posjeta spomen sobi u Muzeju Stare Hercegovine i polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje. Istog dana biće organizovan i svečani prijem u Centru za kulturu i informisanje.

Januarske duhovne svečanosti nastaviće se 21. januara izletom na Planinarski dom Zabrana a polazak izletnika je planiran za 11,00 časova sa Gradskog trga u Foči.

Praznik posvećen Svetom Savi obilježiće se Svetosavskom akadamijom koja će se održati 26. januara u 19,00 časova u Gradskom pozorištu u Foči, a školsku slavu Svetog Savu proslaviće i Srednjoškolski centar Foča kao i osnovne škole Veselin Masleša i Sveti Sava.

Opština Foča i ove godine nagradiće najbolje sportiste i sportske klubove, na manifestaciji Izbor sportiste godine, koja će se održati 02. februara u Gradskom pozorištu u Foči, dok će se januarske svečanosti završiti 03. februara Koncertom narodnih igara i pjesama Kulturno-umjetničkog društva Foča, koji će se takođe održati u Gradskom narodnom pozorištu.

Za razliku od prethodnih godina, Opština ove godine ne organizuje doček Nove godine, a prelazak iz stare u novu godinu po Gregorijanskom i Julijanskom kalendaru ozvaničiće vatromet.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara