Poetska rukovet u funkciji njegovanja kulture sjećanja- izašlo dopunjeno izdanje

Jan 11, 2018 @ 11:38 | autor Radio Foča
Poetska  rukovet u funkciji  njegovanja kulture  sjećanja- izašlo dopunjeno izdanje
Kultura
0

Kada se početkom 2017. godine u izdanju Centra za kulturu i informisanje i SPKD “Prosvjeta”  OO Foča pojavila poetska rukovet „Pred sjenima srpskih mučenika“, koju je priredio Rade R. Lalović, u književnoj javnosti je zavladalo veliko interesovanje, jer je to bio jedinstven izbor srpske poezije stradanja i patnje.

Priređivač je tu mini rukovet pripremio s ciljem da je nastavnicima srpskog jezika učini dostupnom. Ti poetski tekstovi mogu poslužiti u nastavnoj praksi u završnim razredima osnovne i srednje škole  i kao uzorak za proučavanje nastavnih tema  ” I i II svjetski rat, stradanje Srba, Jevreja i Roma u tim ratovima, genocid i prevencija genocida” ili u slobodnijoj interpretaciji njegovanja kulture sjećanja na nevino postradale žrtve za vrijeme NDH na prostorima na kojim mi živimo.

Rukovet

Ali, interesovanje za proučavanje srpske poezije stradanja i patnje, pogotovo nakon nekoliko vrlo uspješnih promocija je poraslo. Priređivač je objavio u Novoj Zori i esej Srpska poezija stradanja i patnje, a onda se istraživanje proširilo, tako da su se stekli uslovi da se iz štampe krajem 2017. godine pojavi novo prošireno i dopunjeno izdanje u kome je zastupljeno 68 pjesama i 50 pjesnika od Dučića, Ivana V. Lalića i Bećkovića pa do mladih pjesnika poput A. N. Kučinar.

promocija2

Knjiga u predgovorima donosi tekstove recenzenata, a na kraju je i pogovor priređivača o srpskoj poeziji stradanja i patnje.

Glavni kriterijum pri odabiru pjesama  za ovu poetsku rukovet je bio da je pjesnički subjekt žrtva zločina, da je svjedok, odnosno očevidac zločina  ili da je u nekoj vrsti molitvenog odnosa prema žrtvi i njenom stradanju.

zbirka 4

To je prva knjiga ovog izdavača koja je štampana u  dva izdanja u jednoj kalendarskoj godini, ali je veći značaj napomenuti da je to prva knjiga u kojoj su sakupljene pjesme o skoro svim stratištima srpskog naroda na ovim prostorima.

Sve pjesme u ovoj  rukoveti se mogu podijeliti na više načina u poetske krugove čiji su centralni motivi logori smrti i stratišta: Jadovno, Jasenovac, Glina, Šušnjar, Stari  Brod na Drini, Sarajevo, Prebilovci, Pridvorica, Šumarice …., a onda se mogu dijeliti  i prema izvršiocima zločina kao što su ustaše, šuckori,  Nijemci, pripadnici NATO-a, i potom u značajnoj mjeri komunisti (npr. Nevesinje i Kolašin).

zbirka 3

Naravno, pristupi klasifikaciji ove poezije mogu biti i drugačiji što isključivo zavisi od proučavalaca ove poezije kojih već sada ima znatan broj.

U narednim mjesecima izdavač će prirediti i niz promocija ove jedinstvene knjige poezije u više gradova Republike Srpske.

 

 

 

 

 

 

Podijeli vijest:

Komentari

komentara