Pomračenje sunca – roman o djetinjstvu slijepog pisca

Apr 19, 2018 @ 11:36 | autor Nataša Petrović
Pomračenje sunca – roman o djetinjstvu slijepog pisca
Kultura
0

Srpska centralna biblioteka „Prosvjeta“ Foča organizovala je sinoć promociju knjige „Pomračenje sunca“ autora Sreta Vučkovića. Ovo je Vučkovićeva druga knjiga, a autor radi i na trećem romanu, za koji se nada da će biti objavljen do kraja godine.

Knjiga „Pomračenje sunca“ sastoji se od 28 pripovjedaka, koje govore o djetinjstvu Sreta Vučkovića, slijepog pisca iz Kozarske Dubice. Vučković je u ovom knjizi uspio da zaustavi vrijeme, nekadašnje selo, običaje, način življenja. Zaustavio je vrijeme i javnosti predstavio svoje djetinjstvo. „Posebno sam istakao  bolest oca i tadašnje probleme koji su krenuli sa očevom bolešću a nastavili su sa mojim gubitkom vida“, kaže Vučković.

Sreto Vučković odrastao je dva puta, u svom djetinjstvu i zajedno sa djecom kojoj je u školi  predavao srpski jezik. Vučković ističe da se odrastanje djece danas u mnogome razlikuje u odnosu na njegovo djetinjstvo: „Danas djeca imaju druga interesovanja, internet, televiziju. Nama je radost bila kada smo imali krpenu loptu“.

pomracenje sunca 2

Organizator promocija Vučkovićevih knjiga širom Republike Srpske Dušanka Kotur Ugrica ističe da je Sreto fenomen jer slijepoj osobi je veoma teško biti pisac: „Kada slijep čovjek piše, to vam je kao da žena bez ruku hekla. On ne može sam pisati već mu uvijek u pomoć priteknu djeca iz sela, on diktira a oni pišu i tako nastaju Sretovi romani“.

Sreto Vučković je slijep od 1989. godine i njegove knjige su  jedino je što će ostati iza njega, jer nije oženjen i nema potomke. „Mislim da sam uspio u tome da ljudi čitaju moje knjige zbog toga što se u njima zaista ima šta pročitati, a ne samo zbog toga što sam slijep. One će ostati kao dokaz da sam postojao“.

Promocija knjige „Pomračenje sunca“ održaće se večeras u Bileći i Trebinju, a sutra u Ljubinju i Berkovićima.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara