Poslije više od decenije ribolovci iz regiona love fočansku mladicu

Dec 5, 2018 @ 14:06 | autor Radmila Đević
Poslije više od decenije ribolovci iz regiona love fočansku mladicu
Društvo
0

Sportsko-ribolovno društvo „Mladica“ iz Foče organizuje predstojećeg vikenda međunarodno takmičenje u lovu na „drinsku kraljicu“ koje će okupiti brojne strasne i iskusne ribolovce iz više gradova RS, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. „Huko huko kup“ će na ovaj način ponovo oživjeti u Foči, koja je prije više od decenije bila domaćin ovog atrakivnog ribolovačkog takmičenja.

Dvodnevno mladičarenje na Drini počeće u subotu 8.decembra okupljanjem takmičara u restoranu „Devetka“. Nakon upoznavanja sa pravilima ribolova, mladičari će se uputiti na stazu dugu 30 kilometara od Šćepan Polja do šljunkare u Pauncima.

-Poslije 12 godina organizujemo takmičenje koje će okupiti 35 ribolovaca iz cijelog regiona, potrudićemo se da sve bude na najvišem nivou i nastojati da od sada pa nadalje svake godine u Foči budemo domaćini „Huko huko kupa“-rekao je Mima Rudinac, predsjednik SRD „Mladica“.

ribolov

Takmičenje će se odvijati lovom vještačkim mamcima. Takmičari su, uz kotizaciju od 70 KM, obavezni da uz ribolovni pribor posjeduju metar i fotoaparat ili mobilni telefon sa fotoaparatom.

- Boduje se ulov mladice bilo koje dužine, mjeri se od glave do repa preko tijela, zatim svaka riba vraća se neoštećena u rijeku.  Za tri najveća ulova i takmičara sa najviše ulovljenih riba, naš generalni sponzor “Stream Tackle”, odnosno Ognjen Borovčanin iz Pala obezbijedio je nagrade, a organizaciju su pomogli i  Hotel Zlatna Žita – Pale, MTEL, rafting kamp “ Divlja Rijeka” i Sportski savez Foča- dodao je Rudinac.

Ovu manifestaciju, organizatori, ocjenjuju kao veliki napredak za ribarstvo RS, ali i promociju turističkih potencijala ovog kraja.

-Najveći značaj i jeste promocija rijeka, turističkih potencijala, ribolova kao sportske aktivnosti, ali i ribolovnog turizma. Potrudićemo se da u budućem periodu imamo što više ovakvih takmičenja koja bi mogla do dobiju i evropski, pa i svjetski karakter-istakao je Rudinac.

ribari 5

Za mladicu kažu da je veoma cijenjena riba, atraktivna za lov, koja je postala vrlo rijetka zbog izlova, zagađenja i izgradnje hidrocentrala, dok za gornji tok Drine kažu da je stanište ovog ‘ribljeg bisera’ za čiji lov treba i sreće i vještine. Takmičarima u Foči, pored kvalitetnog mladičarenja, zagrantovano je dobro druženje uz razmjenu iskustava.

-Svrha ovakvih takmičenja i jeste upoznavanje, druženje i ribolov, tako da ćemo u subotu organizovati večeru i kratak predah na Planinarskom domu “Zabrana”. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti, da će Drina biti u svom najboljem izdanju i da će biti ulova-kazao je Rudinac.

“Huko huko kup” počinje u subotu u 8,00 časova, a završava u nedjelju u popodnevnim časovima.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara