Povrijeđena Beograđanka stabilno- spasili je fočanski skiperi

Maj 3, 2019 @ 11:19 | autor Igor Janković
Povrijeđena Beograđanka stabilno- spasili je fočanski skiperi
Hronika
0

Beograđanka J.V. /37/, koja je teško povrijeđena na Tari, nakon što se prevnuo čamac tokom rafting spusta, stabilna je, ali je i dalje je priključena na aparat za disanje, saopšteno je danas iz Univerzitetske bolnice Foča.

Ona je u Univerzitetsku bolnicu primljena juče sa teškim oštećenjem pluća i pothlađena, nakon što je plutala oko kilometar i po talasima Tare.

U Policijskoj upravi Foča rečeno je da je grupa turista iz Srbije na rafting došla u sopstvenoj režiji sa svojim čamcem, kojim je upravljao licencirani skiper iz Pančeva, čiji su inicijali N.M. /36/.

spasavanje beogradjanke na tari 3

U čamcu se nalazilo sedam turista i svi su ispali u Taru pri prevrtanju čamca na jednom od njenih bukova, a J.V. je plutala oko kilometar i po, rekli su u policiji.

Predsjednik fočanskog Udruženja rafting klubova „Tara i Drina“ Zdravko Matović kaže da je grupa turista iz Srbije na Taru došla crnogorskom stranom i da su startovali sa mjesta Brštanovica, što fočanski rafting klubovi u ovo doba godine, kada je visok nivo rijeke, izbjegavaju, već koriste kreću relaciju i kreću sa Graba.

On je naveo da se čamac prevrnuo na najopasnijem buku Borovi i da je djevojka plutala sve do Graba, gdje su je uočili fočanski rafteri.

„Skiperi iz Rafting centra Drina-Tara, kojima se ovom prilikom zahvaljujem, primijetili su da niz bukove pluta djevojka sa glavom u vodi. Gurnuli su čamac u vodu i, prema mojim saznanjima, izvadili su je Dejan Radović i Đoko Miletić, a na čamcu sa njima bila je i jedna doktorka“, kaže Matović.

Na mjestu Manita vrela, skiperi su iznijeli djevojku na obalu, a reanimacija je, priča Matović, trajala 25 minuta.

spasavanje beogradjanke na tari 1

„Tom prilikom došli su i spasioci „Volfa“ i osoblje fočanskog Doma zdravlja, kojima se, takođe, zahvaljujem, jer su uložili vanljudske napore da izvuku djevojku na naš novi put na desnoj obali Tare“, rekao je Matović.

spasavanje beogradjanke na tari 2

On je napomenuo da je zbog otapanja snijega u ovo doba godine povećan nivo rijeke i da, zahvaljujući prokopavanju novog puta desnom obalom Tare, fočanski rafteri mogu nesmetano da koriste kraću dionicu za rafting.

„Zato je bio vapaj da se ovaj put prokopa. Crnogorci su postavili rampu i ne daju nikome da siđe na Grab, pa ljudi u neznanju krenu na Brštanovicu. Mi ne možemo nikome zabraniti da ode na Brštanovicu, ali vidjećemo, sazvaćemo sastanak Udruženja da vidimo šta se može učiniti, obavijestili smo i načelnika opštine“, rekao je Matović.

Za turiste iz Pančeva i Beograda navodi da je riječ o iskusnim rafterima, koji su prvaci Srbije u raftingu i učesnici međunarodnih takmičenja.

„Skiper koji je upravljao čamcem posjeduje svjetsku dozvolu za vožnju raftinga i polisu osiguranja. Imali su svu urednu opremu, kacige, odijela, registrovan čamac gumoteks, ali desilo se što se desilo. Najvažijie je da je spasen ljudski život“, istakao je Matović.

Dodao je da je buk Borovi u ovo doba godine veoma opasan.

„Tu ima jedna veća stijena, čamci odu ulijevo, udare u stijenu i onda dolazi do prevrtanja“, pojasnio je Matović.

U Policijskoj upravi Foča, nakon što su obavili uviđaj, rekli su da za sada nema elemenata krivične odgovornosti skipera.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara