Naslovna Društvo Pravoslavni Srbi iz Australije pomogli izgradnju spomen crkve u Jošanici

Pravoslavni Srbi iz Australije pomogli izgradnju spomen crkve u Jošanici

Ovih dana donacija za izgradnju spomen crkve u Jošanici posvećene žrtvama zločina koji se dogodio na Nikoljdan 1992. godine i svim stradalim ovog kraja u ratu od 1992. do 1995. godine, stigla je čak iz daleke Australije. Uz blagoslov paroha Đorđa Petrovića tri hiljade australijskih dolara, odnosno 1 740 evra, prikupila je Crkvena opština Uspenja Presvete Bogorodice na Zlatnoj Obali, šestom po veličini gradu u Australiji.

Ganuta jošaničkim stradalnicima Crkvena opština Uspenja Presvete Bogorodice na Zlatnoj Obali odlučila je da prikupi prilog za izgradnju spomen crkve. Sama crkva prikupila je hiljadu, a vjernici i članovi Crkvenoškolskog odbora Uspenja Presvete Bogorodice oko 2 000 dolara.

-Mi smo upoznati sa jošaničkom tragedijom jer dolazimo iz tih krajeva. Za nas nije bilo iznenađenje gradnja crkve u Jošanici, svi smo to i očekivali u podsvijesti. Duboko dirnuti veličinom te tragedije svi su se ovde naši vjernici odazvali i svako je dao koliko ko može-kaže Radmilo Zelović, član Crkvenoškolskog odbora Uspenja Presvete Bogorodice na Zlatnoj Obali.

Spomen crkva svetih Ćirila i Metodija gradi se na inicijativu mještana i opštinske Organizacije porodica poginulih boraca i civila, a uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, u neposrednoj blizini spomenika u jošaničkom selu Hodžići. U maju ove godine na praznik Svetih Ćirila i Metodija osvještani su temelji crkve, za čiju izgradnju je zemljište ustupila porodica Višnjić, koja je najviše stradala u stravičnom nikoljdanskom pokolju. Paroh jabučki Nikola Kovač zadovoljan je što je u dalekoj Australiji odjeknula poruka da je potrebno dati finansijsku podršku izgradnji crkve.

-Dobri ljudi, Srbi iz Australije javili su se da pomognu ovaj hram, taj njihov prilog je itekako dobrodošao, kao i svi ostali prilozi od vjernika. Inače u toku mjeseca avgusta imali smo akciju M:tel-a, humanitarni broj za izgradnju crkve, tada je prikupljeno oko 3 000 maraka koji će dobro doći za nastavak izgardnje. Nadamo se da će se još više ljudi uključiti u izgradnju, jer ova crkva je veoma važna i potrebna, tu će se  služiti sveta liturgija za sve one koji su mučenički postradali ovde, ali i za sve žive koji će ih se uvijek sjećati-rekao je Kovač.

josanica-maj-3

Osim dobrovoljnih priloga brojnih vjernika, srpske braće razasute po dijaspori, humanitarne akcije M:tel-a, gradnju crkve u Jošanici pomoći će opština Rudo, opština Novo Goražde, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila,  Sekretarijat za vjere Vlade RS i Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS.

Na Nikoljdan 1992. godine u osvit zore muslimanska vojska iz Goražda zapalila je gotovo sva sela Gornje Jošanice i masakrirala 56 mještana, većinom civila, žena i staraca. Svirepo je ubijeno i troje djece – brat i sestra Dražen i Dragana Višnjić i dvogodišnja Danka Tanović.

Nemilosrdnom muslimanskom nožu na Nikoljdan uspjela je da umakne Dušanka Lalović, koja je tada imala 17 godina.

-Pored svega što se desilo u našim srcima nema mjesta za mržnju, ali je sramota za pravosuđe BiH štо nikad nije procesuiralo počinioce ovog zločina, iako se sve zna-kaže Lalovićeva.

I pored brojnih svjedočenja preživjelih, 23 godine nakon zločina još se čeka na podizanje optužnica. U novembru 2013.godine članovi opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, preživjeli svjedoci nikoljdanskog pokolja i potomci stradalih sastali su se sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, koji im je tada obećao da će istraga o ovom zločinu biti privedena kraju, a počinioci procesuirati. Od tada pa do danas, sve je ostalo na obećanju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Heleni Gavran za liječenje potrebna pomoć humanih ljudi

Četvorogodišnja Helena Gavran, koja je porijeklom iz Foče a danas živi u Beogradu,  teško je bolesna, a za njeno ozdravljenje potrebna je pomoć dobrih...

OŠ “Sveti Sava” : Đački sobičak za učenje i zabavu

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči otvorena je višenamjenska prostorija za učenike „sobičak“ u kojoj će osnovci kroz različite aktivnosti spojiti učenje i zabavu....

Darko Đogo: Povelja bana Kulina svjedok srpskog identiteta Bosne

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo ističe da Povelja bana Kulina, koja je napisana prije 830 godina, svjedoči da je pravoslavni hrišćanski i...

Obilježeno 27 godina od zločina na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske, koji su na...

„Kad će sreća pa se zarati“ – roman o nespojivim prijateljima

Roman „Kad će sreća pa se zarati“, autora Saše Kneževića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisan je sinoć u fočanskom Centru...