Pravoslavni Srbi iz Australije pomogli izgradnju spomen crkve u Jošanici

Sep 16, 2015 @ 10:12 | autor Radmila Đević
Pravoslavni Srbi iz Australije pomogli izgradnju spomen crkve u Jošanici
Društvo
0

Ovih dana donacija za izgradnju spomen crkve u Jošanici posvećene žrtvama zločina koji se dogodio na Nikoljdan 1992. godine i svim stradalim ovog kraja u ratu od 1992. do 1995. godine, stigla je čak iz daleke Australije. Uz blagoslov paroha Đorđa Petrovića tri hiljade australijskih dolara, odnosno 1 740 evra, prikupila je Crkvena opština Uspenja Presvete Bogorodice na Zlatnoj Obali, šestom po veličini gradu u Australiji.

Ganuta jošaničkim stradalnicima Crkvena opština Uspenja Presvete Bogorodice na Zlatnoj Obali odlučila je da prikupi prilog za izgradnju spomen crkve. Sama crkva prikupila je hiljadu, a vjernici i članovi Crkvenoškolskog odbora Uspenja Presvete Bogorodice oko 2 000 dolara.

-Mi smo upoznati sa jošaničkom tragedijom jer dolazimo iz tih krajeva. Za nas nije bilo iznenađenje gradnja crkve u Jošanici, svi smo to i očekivali u podsvijesti. Duboko dirnuti veličinom te tragedije svi su se ovde naši vjernici odazvali i svako je dao koliko ko može-kaže Radmilo Zelović, član Crkvenoškolskog odbora Uspenja Presvete Bogorodice na Zlatnoj Obali.

Spomen crkva svetih Ćirila i Metodija gradi se na inicijativu mještana i opštinske Organizacije porodica poginulih boraca i civila, a uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, u neposrednoj blizini spomenika u jošaničkom selu Hodžići. U maju ove godine na praznik Svetih Ćirila i Metodija osvještani su temelji crkve, za čiju izgradnju je zemljište ustupila porodica Višnjić, koja je najviše stradala u stravičnom nikoljdanskom pokolju. Paroh jabučki Nikola Kovač zadovoljan je što je u dalekoj Australiji odjeknula poruka da je potrebno dati finansijsku podršku izgradnji crkve.

-Dobri ljudi, Srbi iz Australije javili su se da pomognu ovaj hram, taj njihov prilog je itekako dobrodošao, kao i svi ostali prilozi od vjernika. Inače u toku mjeseca avgusta imali smo akciju M:tel-a, humanitarni broj za izgradnju crkve, tada je prikupljeno oko 3 000 maraka koji će dobro doći za nastavak izgardnje. Nadamo se da će se još više ljudi uključiti u izgradnju, jer ova crkva je veoma važna i potrebna, tu će se  služiti sveta liturgija za sve one koji su mučenički postradali ovde, ali i za sve žive koji će ih se uvijek sjećati-rekao je Kovač.

josanica-maj-3

Osim dobrovoljnih priloga brojnih vjernika, srpske braće razasute po dijaspori, humanitarne akcije M:tel-a, gradnju crkve u Jošanici pomoći će opština Rudo, opština Novo Goražde, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila,  Sekretarijat za vjere Vlade RS i Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS.

Na Nikoljdan 1992. godine u osvit zore muslimanska vojska iz Goražda zapalila je gotovo sva sela Gornje Jošanice i masakrirala 56 mještana, većinom civila, žena i staraca. Svirepo je ubijeno i troje djece – brat i sestra Dražen i Dragana Višnjić i dvogodišnja Danka Tanović.

Nemilosrdnom muslimanskom nožu na Nikoljdan uspjela je da umakne Dušanka Lalović, koja je tada imala 17 godina.

-Pored svega što se desilo u našim srcima nema mjesta za mržnju, ali je sramota za pravosuđe BiH štо nikad nije procesuiralo počinioce ovog zločina, iako se sve zna-kaže Lalovićeva.

I pored brojnih svjedočenja preživjelih, 23 godine nakon zločina još se čeka na podizanje optužnica. U novembru 2013.godine članovi opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, preživjeli svjedoci nikoljdanskog pokolja i potomci stradalih sastali su se sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, koji im je tada obećao da će istraga o ovom zločinu biti privedena kraju, a počinioci procesuirati. Od tada pa do danas, sve je ostalo na obećanju.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara