18 C
Foca
Naslovna Kultura Predstava "Kako održavati fikus" - reakcija na današnjicu

Predstava “Kako održavati fikus” – reakcija na današnjicu

Drama „Kako održavati fikus“ koja kroz savremenu srpsku porodicu oslikava svijet gdje su društvene mreže zamijenile stvarnost, odigrana je sinoć u Gradskom pozorištu. Predstavu koja se izvodi u okviru Januarskih duhovnih i kulturnih svečanosti Foče, odigrali su glumci Narodnog pozorišta Užice.

Pitka priča sa komičnim elementima, postavlja teška pitanja o eksploataciji djece na internetu, kapitalu društvenih mreža, virtuelnoj stvarnosti kao realnosti i djeci žrtvama porodičnih ambicija. Fočanska publika imala je prliku da na sceni gleda modernu srpsku porodicu, sa ozbiljnim problemom. Glumica, Tijana Karaičić istakla je kako je tekst nastao kao reakcija na današnjicu u kojoj dominiraju različiti programi koji djecu stavljaju u prvi plan.

– Tema je vrlo aktualna i delikatna, jer govori o eksploataciji djece na televiziji. Inspiraciju smo našli u emisijama koje se sada prikazuju, a u kojima djeca učestvuju i takmiče se – rekla je Karaičićeva.

51240448_2286410178260840_86960039633354752_n

U središtu radnje je petogodišnji dječaka Viktor koje ne govori, ne pjeva, ali odlično igra zumbu. Opredmećivanje njegovog lika u ovom komadu, jasno upućuje na bespomoćnu ulogu žrtve koja mu je nametnuta, samo zbog toga  što je nevino i talentovano dijete.

Viktorova majka Jane, neostvarene i ostavljene mlade žene, koju igra Karaičićeva, u potrazi za pripadanjem bilo koje vrste, postepeno pada pod uticaj svoje majke i njih dvije zajedno pokušavaju nadomjestiti svoje frustracije i patnje, popularnošću na društvenim mrežama. U dovoljnom broju lajkova i pratilaca, stvarnost je izmještena i sve dalja, dok na kraju “ne plate za učinjeno i neučinjeno” i suoče se sa posljedicama popularnosti dječaka.

– Ja igram majku koja potiskuje problem svog sina i ne priznaje ga ni sebi, ni svojoj okolini. U svojoj nemoći, pod pritiskom porodičnih i bračnim problemima, ona u jednom momenutu eksplodira i pada pod utisaj svoje majke i kreće da se ponaša kao ona – dodala je glumica.

thumbnail

Glumac Dušan Radojičić, koji u predstavi igra ujaka Relju istakao je, da se kroz predstavu prožimaju duhoviti elementi, stvarni problemi i tragične pojave.

– Relju sam doživljavao i nosio kao pozitivca, da bi na kraju i on pristao na tu igru negativaca. Televizijski programi posvećenih djeci su  ozbiljna stvar, jer se na taj način utiče na nečiji život koji nije ni počeo – rekao je Radojičić.

Da li su i koliko društvene mreže i popularna kultura postali naša surova stvarnost, ko su bogovi a ko žrtve viruelnog svijeta, samo su neka od pitanja na koja odgovara predstava za koju je scenografiju i kostimografiju uradila Velimirka Damjanović, muziku Julija Đorđević, a narator je Nemanja Hadži Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Električari uređuju dalekovode, bez struje sutra Miljevina i okolna područja

Miljevina, Bajići, Rataji, Govza, Jeleč, Izbišno, Metvine, Ocrkavlje, Kratine i okolna sela i zasoci biće sutra bez struje u periodu od 09.00...

Počela vježba policije

Pucnjava i potjera policije za kriminalcima probudili su jutros građane Foče- srećom, u pitanju je samo vježba. U...

Predškolci i vaspitači promovisali zdravu ishranu

Radionica o zdravoj ishrani održana je danas u dječjem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ u organizaciji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. U dvorištu vrtića...

Miljevina-Barakovac: Iz kolektivnog centra u moderno opremljenu zgradu

Predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH, Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Razvojne banke Evrope izrazili su...

Sutra više sela bez struje

Zbog raskresivanja i uklanjanja rastinja oko dalekovoda sutra će, u periodu od 07.00 do 19.00 časova, bez struje biti Budanj, Daničići, Kozja Luka, Barnje...