Насловна Култура Predstavljena zbirka soneta “Ona”: Poezija života, ljubavi i čežnje

Predstavljena zbirka soneta “Ona”: Poezija života, ljubavi i čežnje

0 C
Foča

Četvrta knjiga autora Branimira Bata Radovića, zbirka soneta „Ona“, čiji su glavni motivi ljubav i čežnja, predstavljena je sinoć u fočanskom Centru za kulturu i informisanje. Radović je cijelu knjigu posvetio ženi, sonetno je nadahnuo, a inspiracija mu nije manjkala.

Knjiga „Ona“ sačinjena je od devet cjelina koje u sebi imaju po osam simboličnih ljubavnih pjesama, a svaki sonet govori o nekom bitnom događaju, situaciji, emocionalnom naboju, ljepoti, patnji i čežnji.

Radović je, ocjenjuju recenzenti, uložio mnogo zanatskog rada da izbrusi sonete, da održi metriku, melodiju, rimu i sklad u strofi, a da se ne ugrozi misao, koja posebno mora biti istančana i produhovljena jer je samo takvu sonet traži.

Njegovi soneti se ne uče, već rađaju, ističe recenzent Slobodan Ristović.

-Mene su ovi Batovi soneti lično dotakli mnogo, jer nisu pravljeni, već su doživljeni, kao da sam ih ja pisao. Bato to čini na pomalo gospodstven način, a to znači da ta je ta gospodstvenost dodvoravanje onoj kojoj se obraća, u čemu se svako od nas može pronaći i poistovijetiti sa događajima ili doživljajima koji su i  nama minuli-smatra Ristović.

bato sl 3

Radović se do sada oprobao u različitim formama, od poeme, preko proze do poezije i soneta, za koje se kaže da su kruna poezije i književnog stvaralaštva. On kroz sedamdeset dva soneta pjeva sve zrelije i snažnije, ostavljajući jak utisak na čitaoce.

-Nisam uopšte imao namjeru da pišem sonete, prvi sam napisao na nagovor pjesnika Saše Mićkovića, a ostali su se nizali sami i potpuno mi odgovarali. Napisao sam zapravo jednu priču u sonetima i nastala je jedna zbirka u kojoj su soneti samostalni, ali opet i uvezani u jednu cjelinu i imaju svoju hronologiju-kaže Radović.

Osnovni motivi Radovićevog pjevanja su ljubav i čežnja, a sam naziv zbirke soneta govori da pjesnik pjeva ženi i o ženi.

-To su motivi iz vremena kada sam bio mlad i zaljubljen i nekako sam, bio dužan da ovu knjigu posvetim njoj, Dari-otkrio je Radović.

Izdavač Batovog četvrtog književnog ostvarenja je Centar za kulturu i informisanje. Direktor Centra Vladimir Pantović ističe da su sve Radovićeve knjige vrlo dobro opremljene i uređene.

-Tiraži nisu naročito visoki jer je danas malo pisaca uopšte koji štampaju hiljade knjiga, ali smo vrlo zadovoljni izdanjima Bata Radovića, pa možemo reći da smo taj posao umnogome uozbiljili od njegove pojave kao pisca, jer smo se od prve poeme starali da sve bude uljudno i kvalitetno-kazao je Pantović.

bato sl 2

Branimir Bato Radović rođen je 1963.godine u Foči. Do sada je objavio poemu „Zoran“, pjesme „Igle“ i roman „Trag“. Svakodnevno piše i stvara, a kako najavljuje, čitalačka publika uskoro će uživati u njegovoj novoj poemi “Žbir” i romanu “Rasuti biseri”.

Последњи текстови

У Будњу се поново покренуло клизиште

Фото: Архива На подручју села Будањ код Миљевине у близини копа Рудника мрког угља прошле ноћи поново се активирало...

„Мирис фочанских ружа“: Роман о људским судбинама

Из штампе је изашао роман „Мирис фочанских ружа“, чији је аутор фочанска списатељица Љиљана Рашевић Видојевић.  Ријеч је о питкој и читкој, лирски...

Дјеца са Космета и у Фочи

Општина Фоча, једна је од 22 локалне заједнице у Српској која се ове године укључује у пројекат „Спојимо дјецу Косова и Метохије...

Појачане инспекцијске контроле

Након недавног усвајања новог Закона о инспекцијама у Републици Српској, који је инспекторима омогућио већа овлашћења, из Општине Фоча најавили су појачане инспекцијске контроле...

Претежно облачно, поподне наоблачење

У Републици Српској и Федерацији БиХ преовладаваће промјенљиво облачно вријеме, послије подне са умјереним падавинама и падом температуре, која ће данас износити...