Насловна Друштво Prekograničnom saradnjom fočanska i bijelopoljska bolnica osavremenjuju opremu i edukuju kadrove

Prekograničnom saradnjom fočanska i bijelopoljska bolnica osavremenjuju opremu i edukuju kadrove

4 C
Foča

“Zajedno do zdravlja”, naziv je projekta prekogranične saradnje Univerzitetske bolnice Foča i Opšte bolnice Bijelo Polje vrijednog 240 000 evra pomoću kojeg će ove dvije zdravstvene ustanove nabaviti novu opremu za odjeljenja gastroenterologije i omogućiti edukaciju medicinskih kadrova.
Projekat, koji se finansira iz IPA fondova EU, ima za cilj doprinos smanjenju stope smrtnosti oboljelih od gastroenteroloških bolesti, rano otkrivanje karcinoma i poboljšanje kvaliteta dijagnostike i medicinske njege oboljelih.
Fočanska i bijelopoljska bolnica jednako će podijeliti projektna sredstva, a u prvoj fazi zanoviće gastroenterološku opremu.
-U pitanju je nabavka gastroskopa sa kolonoskopom za Odjeljenje gastroenterologije, vrijednosti oko 75 000 evra, a ono što je najvažnije što ovaj aparat ima video stub pomoću kojeg će studenti moći da na svojim vježbama iz amfitatara prate pregled pacijenta, a neće morati biti na licu mjesta, što znači da dobijamo i na edukaciji kadrova-rekao je Veljko Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

zajedno-do-zdravlja-1
Ibrahim Hasković, pomoćnik direktora Opšte bolnice Bijelo Polje rekao je da će se, osim osavremnjivanja opreme, putem projekta unaprijediti zdravstvena zaštita i dijagnostika pacijenata ali i omogućiti stručno usavršavanje kadrova fočanske i bijelopoljske bolnice.
-Mi do sada nismo imali ovaj savremeni gastroenterološki aparat, sada će nam to omogućiti i bolju dijagnostiku. Kada su u pitanju stručna usavršavanja, naši ljekari će dolaziti u Foču, a fočanski kod nas, kako bi se razmijenila iskustva i znanja, a imaće priliku za stručnim usavršavanjem i na Vojno-medicinskoj akademiji-kazao je Hasković.
Rukovodioci bolnica nadaju se da će u narednom periodu uspjeti da pokrenu slične projekte sa zdravstvenim ustanovama i u Srbiji, kako bi što kvalitetnije nastavili da koriste sredstva IPA fondova.

Последњи текстови

Људски фактор узрок већине пожара

Упркос бројним упозорењима о превентивним мјерама заштите од пожара, у прољећним мјесецима фочански ватрогасци имају пуне руке посла. Узрок већине пожара је људски фактор,односно...

У понедјељак и уторак предавања о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа

У оквиру обиљежавања Међународног дана безбједног интернета у понедјељак, 2. марта, у 18.00 часова, у амфитеатру Средњошколског центра Фоча, биће одржано предавање и панел дискусија...

Комисија обишла клизиште у Будњу

Општинска комисија обишла је јуче клизиште на подручју села Будањ у мјесној заједници Миљевина. У комисији кажу да је клизиште изнад површинског...

Двадесет осам година од доношења првог Устава Републике Српске

Данас се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Отежан саобраћај преко планинских превоја

Путни правци на подручју општине Фоча овог јутра су проходни, али се саобраћај преко планинских превоја одвија отежано. Како су нам...