Preminula Duška Gavrilović – majka planinara

Maj 8, 2019 @ 14:16 | autor Nataša Petrović
Preminula Duška Gavrilović – majka planinara
Društvo
0

Duška Gavrilović zaljubljenik u prirodu i planinarenje, dugogodišnji član Planinarskog društva „Zelengora“ i njegov nekadašnji sekretar preminula je juče u Foči u 67.godini.

Ostaće upamćenja kao jedna od najaktivnijih članova ovog Društva, sa brojnim uspjesima u planinarskim pohodima. Rijetki su planinski gorostasi Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Crne Gore koje ona nije pokorila, a sa zadovoljstvom je učestvovala u organizacijama planinarskih pohoda na Maglić, Zelengoru, Ljubišnju i Volujak.

„Naše planine su bile njena druga kuća, poznavala ih je kao svoj džep. Planinarsko društvo je izgubilo jednog divnog člana. Bila je jako dobar saradnik i ako smo mi negdje pogriješili ona nas je ispravljala i dopunjavala. Gdje god bi se nalazili uvijek je znala lijepo da se druži ali i da zapjeva, jer uvijek je vesela bila. Od kada je poznajem nikada je nisam vidio tužnu. Iako smo nekad imali priliku da se preporeknemo, brzo smo nalazili najbolje rješenje. Bila je prijatelj mnogim planinarima sa područja bivše Jugoslavije“, kaže Aleksa Lečić Leka, Duškin saputnik na brojnim planinarskim stazama.

duska 5

Duška se posebno radovala radu sa najmlađim članovima  i godinama je svoj život posvećivala podmlađivanju Planinarskog društva „Zelengora“: „Uvijek se radovala kada bi planinarila sa djecom. Bila im je velika podrška na njihovim prvim pohodima i prvim kampovanjima u prirodi. Pomagala im je oko šatora i opreme, oko hrane ali i oko uspona. Svi su je na planini smatrali majkom i uvijek im je bila pri ruci. Kada bi je vidjeli svi bi joj, kao majci, trčali u zagrljaj jer je imala predivan osmjeh koji je krasio. Njen smijeh dugo će odzvanjati vrhovima naših planina“, kaže Lečić.

duska 1

Dušanka Duška Gavrilović ostavila je iza sebe kćerku Daliborku i unuku Isidoru. Biće sahranjena sutra u 13,00 časova na groblju Božovac, a sat ranije u hramu Svetog Save služiće se opijelo.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara