Насловна Друштво Preobraženje Gospodnje: Čovjek bez božanske svjetlosti nije potpun čovjek

Preobraženje Gospodnje: Čovjek bez božanske svjetlosti nije potpun čovjek

10.8 C
Foča

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju praznik Preobraženja Gospodnjeg, kao molitvenu uspomenu na dan kada se Gospod Isus Hristos preobrazio na gori Tavoru, čineći vidljivom svoju božansku prirodu. Svetom liturgijom i preobraženskim osvećenjem grožđa u Hramu Svetog Save u Foči, u prisustvu brojnih vjernika, proslavljen je praznik Preobraženja Gospodnjeg, jedan od dvanaest velikih Gospodnjih praznika.

69261747_361253568127388_7037767843978412032_n

Slaveći Preobraženje Gospodnje slavimo istinski život koji nam je otkriven u Crkvi kroz Svete tajne, kroz molitvu, pokajanje, svetotajinski, svetovrlinski, jevanđelski život, poručio je vjernicima u prazničnoj propovijedi, protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve u Sarajevu:

-Zato, otrgnimo se od briga, otrgnimo se od problema i svega onoga što nam donosi svakodnevica. Uzdignimo svoja srca ka Gospodu i proslavimo Onoga koji je vječan, koji nam je darovao vječnu svjetlost, vječni život i Carstvo svoje, upravo kroz Crkvu, liturgiju i Svete tajne. Tako živeći bićemo ispunjeni svim savršenstvima Božijim i svako nezadovoljstvo će nestati iz srca naših, iz duša naših, iz života naših. Bićemo ispunjeni Bogom i bićemo zadovoljni, bićemo istinski bogati. Jer čovjek bez božanske svjetlosti nije potpun čovjek, čovjek bez Duha Svetog nije istinski čovjek, uvijek mu nešto nedostaje, uvijek je nezadovoljan. Zato živeći Bogom, dišući Bogom, mirišući na Boga proslavimo Boga istinitoga i zagrlimo jedni druge u ljubavi Božijoj, u svjetlosti Božijoj i Carstvu Božijem, jer nama je Carstvo darovano kroz Svete tajne i Svetu liturgiju,  a mi smo samo ti koji treba da otvorimo svoja srca, da se smirimo pred Bogom, da primimo svjetlost Božansku, istinsku. Živeći takvim životom naslijedićemo i Carstvo nebesko-poručio je Stupar.

20190819_093407

Stupar je podsjetio da su Sveti Oci Srpske pravoslavne crkve isticali da je cilj hrišćanskog života zadobijanje blagodati Božije i istakao da je “čovjek tek istinski čovjek kada se  oblagodati. “

-A šta nam to daruje blagodat, ako ne post i molitva, ako ne pokajanje i smirenje pred Bogom, ako ne učešće u Svetim tajnama jer postajemo slični Gospodu. Zato se i molimo da nam Gospod daruje istinsko pokajanje, osvećenje duše i tijela, učešće u tajnama. Samo ako pristupimo Gospodu sa smirenjem i pokajanjem i samo ako se odazovemo na poziv Njegov,  onda ćemo biti svjetlost svijetu i so zemlji i tako će se vidjeti dobra djela naša i proslaviti Oca našeg koji je ne Nebesima-istakao je Stupar.

68588055_515082829297284_147783004247293952_n

Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovijedi na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen “sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svijetlim kao snijeg”.

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca – “Ovo je Sin moj ljubezni… njega poslušajte”.

Isus, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vjere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavjetne zakone i proroke.

20190819_102410

Na ikonama Preobraženja slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svjetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji. Preobraženje pada uvijek u vrijeme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

20190819_101135

Na Preobraženje se u crkvi osveštava grožđe i dijeli narodu. U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se posljednji put kupa u rijekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smjena godišnjih doba. Postoji vjerovanje da se o ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava pa se kaže – preobražava se i voda i gora.

Последњи текстови

Предузетници у Улици Мома Кочовића незадовољни режимом саобраћаја

Купци би куповали у Улици Мома Кочовића, коју у посљедње вријеме избјегавају, јер уз уредно плаћену робу, незаобилазно је и да плате казну због...

Одбојаши Маглића нису успјели да изборе плеј-оф, пораз кошаркаша у Зворнику

Одбојкаши Маглића нису успјели да изборе пласман у доигравање за првака БиХ, пошто су у посљедњем, 18. колу Премијер лиге БиХ, пред подјелу лиге...

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Фочански спелеоспасиоци на вјежби у Дубровнику

На позив Хртватске горске службе станице Дубровник, припадници Спелеоспасилачке службе Републике Српске, станица Фоча учествовали су у суботу на вјежби "Зидине 2020"...

Лазарево: Водопропусна решетка оштетила возило

У Улици цара Лазара у Фочи јутрос је оштећен аутомобил којем је, наиласком на водопропусну решетку, пукла гума и искривиле се фелна...