“Preporоd” Foča: Izložba slika na dar zavičaju

Sep 21, 2017 @ 15:06 | autor Igor Janković
“Preporоd” Foča: Izložba slika na dar zavičaju
Kultura
0

U Muzeju Stare Hercegovine u Foči danas je otvorena izložba slika „Likovni umjetnici svome zavičaju“ u organizaciji opštinskog društva Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

Na izložbi je zastupljeno 13 slika- ulja na platnu, grafika i akvarela likovnih umjetnika porijeklom iz Foče- Seada Čerkeza, Mensuda Keča, Kenana Omerbašića, Sanje Kapetanović, Amre Bekrije i Mubere Isanović, kao i pokojnog Ismeta Čauševića Čakija, koji je kao profesor likovne kulture radio u Srednjoškolkom centru u Foči.

Na slikama dominiraju motivi stare Foče- Begova kuća, Aladža džamija, Sat kula, fočanski sokaci i mahale, ali i prirodni pejzaži, razigrani konji, te apstraktni akvareli.

izlozba 2

Poznati sarajevski umjetnik Mensud Kečo prvi put je svoje radove izložio u Foči.

„Drago mi je što učestvujem na ovoj izložbi, jer moji korijeni su odavde. Lijepo je što smo se ovako okupili da pokažemo da mislimo na svoj kraj, da ponovo uspostavimo veze i nadam se da će ovo biti inicijalna kapisla da ovdje izlažemo i dolazimo u naš kraj“, rekao je Kečo.

Predsjednik Nadzornog odbora Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ BiH Hasan Balić ističe da ovom izložbom žele da iniciraju osnivanje likovne kolonije u Foči.

izlozba hasan

„Selekciju slika, iz kojih možemo da vidimo kako je nekada izgledala Foča, izvršio je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović. Poruka izložbe je da slikarstvo nema granica i da bi mladi ljudi slikari mogli da se ujedine da naprave slikarsku koloniju, da se registruju, ako treba i pri „Preporodu“, da im pomognemo da mogu da konkurišu za međunarodne projekte“, rekao je Balić.

izlozba 4

Predsjednik opštinskog društva Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Foči Ismet Hotović zadovoljan je odzivom slikara, ali i publike.

„Vrlo sam zadovoljan i srećan zbog izložbe i nadam se da će ovo prerasti u tradiciju“, rekao je Hotović.

Na otvaranju izložbe je istaknuto da je Foča kroz istoriju imala bogat kulturni i društveni život i da su u njoj još prije više od 100 godina djelovala muslimanska društva Gejret i Uzor, te srpska društva Prosvjeta i Pobratimstvo.

izlotzba 3

Baštineći takvu tradiciju, Bošnjačka zajednice kulture „Preporod“ svojim aktivnostima želi da doprinese zajedničkom životu Srba i Bošnjaka jednih sa drugima, a ne jednih pored drugih, rečeno je na izložbi.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara