18 C
Foca
Naslovna Društvo Prije 80 godina u Foču stigao prvi voz

Prije 80 godina u Foču stigao prvi voz

U Foču je prije tačno osamdeset godina stigao prvi voz prugom uskog kolosijeka koja je svečano otvorena za saobraćaj 17. septembra 1939. godine.

Muzej Stare Hercegovine objavio je na svojoj Fejsbuk stranici fotografije izgradnje i svečanog otvaranja pruge koja je postojala do 22. maja 1977. godine, kada je ukinuta.

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, u januaru 1936. godine, počela je gradnja pruge uskog kolosijeka od Ustiprače preko Goražda i Ustikoline do Foče, dužine 42 kilometra. To je bio krak, koji se u Ustiprači odvajao od prometne pruge Užice-Sarajevo,navode iz fočanskog Muzeja.

Svečanom otvaranju pruge 17. septembra 1939. godine prisustovali su izaslanik kralja Petra Drugog general Mihailo Mihailović, ministar saobraćaja Nikola Bešlić, ministar šuma i rudnika Džafer Kulenović, ministar za fizičko vaspitanje naroda Jevrem Tomić i niz drugih visokih činovnika koji su u Foču stigli svečanim vozom iz Beograda.

Koliko je izgradnja ove pruga bila značajna za ove krajeve, svjedoči i masovno prisustvo lokalnog stanovništa na dočeku svečanog voza, podsjećaju iz Muzeja Stare Hercegovine.

Gradnja pruge Ustiprača-Foča bio je vrlo ozbiljan tehnički poduhvat, uz različitu mehanizaciju angažovano je i oko 4.000 radnika.

PRUGA 3

Zbog geomorfoloških uslova građene su podzide, potporni zidovi, mostovi na sedmom i sedamnaestom kilometru, kao i dva vijadukta dužine 200 i 160 metara.

PRUGA 4

Pruga se gradila u pet dionica i na dan otvaranja cijena njene gradnje iznosila je 190 miliona tadašnjih dinara.

PRUGA 2

Veće željezničke stanice sa pratećom infrastrukturom izgrađene su u Goraždu i Foči.

U planu je bilo da se ta pruga produži od Foče kroz klisuru Sutjeske, preko Gacka i Bileće dalje prema moru.

Uz ovaj plan, koji je bio veoma težak i skup za realizaciju, prije svega zbog teškog terena i uske klisure Sutjeske, razrađivan je i drugi projekat koji je lakši i jeftiniji za gradnju.

Po drugom projektu pruga bi se nastavila dalje uz Drinu do Šćepan Polja u cilju zaobilaženja klisure Sutjeske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

„Neka svjetlost pobijedi tamu“ – literarna kreativnost slijepih i slabovidnih lica

Uz snažnu poruku „Neka svjetlost pobijedi tamu“ održano je književno veče u organizaciji Saveza slijepih i slabovidnih lica Republike Srpske i Međuopštinske...

Igrajući basket prikupili 787 maraka za Helenu i Nemanju

Na humanitarnom turniru u basketu koji je održan na novoizgrađenom terenu pored Studentskog doma u Foči prikupljeno je 787 maraka za liječenje...

„Delije Foča“ sutra organizuju Humanitarno veče za Helenu i Nemanju

Navijačka grupa „Delije Foča“ organizovaće sutra, u Konobi „Zlatnja Dunja“, Humanitarno veče s ciljem prikupljanja novca za liječenje Helene Gavran i Nemanje Starovića.

Redovan pregled najbolja prevencija od raka dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se promoviše borba protiv karcinoma dojke, koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj...

Sin nožem ubio oca

Muškarac čiji su inicijali P.V. (48) uhapšen je zbog sumnje da je nožem usmrtio oca P.M. (78) u kući...