Naslovna Kultura Prikazana urnebesna komedija „Svetozar T'reći“

Prikazana urnebesna komedija „Svetozar T’reći“

0.7 C
Foča

Glumac i osnivač „NASTeatra“ iz Gornjeg Milanovca  Ivan Perković predstavio se fočanskoj publici komičnom monodramom „Svetozar T’reći“, koju je režirao Mihailo Kostadinov po tekstu pjesnikinje Ljiljane Bralović.

Predstava kroz lik srpskog seljaka Svetozara i obilje humora daje odgovor na pitanje koliko ćemo kome nedostajati kada nas ne bude bilo, što je posvjesna želja svakog čovjeka.

-Igram lik Svetozara, starca koji doživi kliničku smrt i pritom sve može da čuje i vidi, i ono što ne bi trebalo, ali nikako ne može dati znak da je živ. Potom Svetozar sam pravi svoj sanduk jer je čuo da će ga sahraniti golog što on, naravno, ne želi. Možda je to najpikantnija činjenica koja ga je najviše pogodila. U pitanju je crni humor, to je ono što naš narod voli najviše-rekao  je Perković.

Dodao je da publika tokom dvije godine izvođenja, gotovo uvijek, dobro reaguje na ovu predstavu.

-Predstava je svuda jako dobro prihvaćena. Publika se smeje na istim mestima i lepo prati predstavu koja je, u suštini, poučna. Čovek treba u ovom brzom vremenu da sačuva dušu, to je glavna poruka predstave, a to je Bralovićeva jako lepo ‘umotala’ u komediju-dodao je Perković.

„Svetozar T’reći“ prva je zvanična predstava „NASTeatra“ iz Gornjeg Milanovca, koji je osnovan da afirmiše lik i djelo pjesnika Momčila Nastasijevića. Teatar trenutno ima u produkciji pet predstava, a Perkovića 29. juna očekuje izvođenje „Svetozara T’rećeg“ na 44. Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu.

Poslednji tekstovi

Industrijska zona Brod na Drini sutra bez struje

Zbog radova u trafostanici 35 kV , sutra će bez struje biti Industrijska zona Brod na Drini u periodu od 13.00 do...

Odbojkaši pozivaju navijače: Večeras u Foči važan meč sa Radnikom

U odbojkaškoj Premijer ligi BiH, do odlaska na zimsku pauzu, ostalo je da se odigra još jedno kolo. U posljednjem...

Tri lica uhapšena zbog nanošenja teških povreda sugrađaninu

Fočanska policija lišila je slobode trojicu Fočaka, čiji su inicijali B.S, B.V. i B.M, osumnjičeni da su nanijeli...

Raspisan konkurs za opštinske stipendije

Opština Foča raspisala je danas konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog ciklusa studija za akademsku 2019/2020. godinu. Pravo na opštinsku stipendiju...

Fočaci velikog srca: Za Ivanino liječenje prikupili više od 20.000 maraka

U akciji za pomoć u liječenju trogodišnje Ivane Bjelogrlić, građani Foče su kroz kutije postavljene u ugostiteljskim, trgovačkim i drugim objektima, donirali ukupno 20.401 konvertibilnu marku, potvrđeno...