18 C
Foca
Naslovna Društvo Promovisano 88 diplomaca, četiri magistra i tri mastera Medicinskog fakulteta

Promovisano 88 diplomaca, četiri magistra i tri mastera Medicinskog fakulteta

U sali Gradskog pozorišta u Foči danas je održana svečana promocija diplomaca, magistara i mastera Medicinskog fakulteta.

Nakon svečanog čina polaganja Hipokratove zakletve, doplome je dobilo 35 doktora medicine, 21 doktor stomatologije, 18 diplomiranih medicinara zdravstvene njege, 14 profesora specijalne edukacije i rehabilitacije, jedan magistar medicinskih nauka, dva magistra i jedan master zdravstvene njege i jedan magistar i dva mastera specijalne edukacije i rehabilitacije.

Studenti generacije po odsjecima su Vanja Pljevaljčić /9,42/ na medicini,  Aleksandra Savić /9,41/ na stomatologiji, Sanja Lučić /8,33/ na odsjeku zdravstvene njege i Rade Reljić /9,60/ na specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji.

promocija 1

„Medicina je najljepši fakultet koji postoji, vrijedilo je svakog uloženog napora, truda i dana. Zaposlena sam na fakultetu kao asistent na katedri anatomija i morfologija i nadam se da ću biti uspješna i da ću pomoći studentima da to što bolje savladaju“, rekla je Pljevaljčićeva.

Diplomci su Hipokratovu zakletvu položili pred profesorom Veljkom Marićem, koji je podsjetio na veliku vizionarsku ulogu profesora prognanih iz Sarajeva, osnivača ovog fakulteta.

„Foča nije bilo perspektivno mjesto za ovakav fakultet, ali je Foča otvorila vrata srednjoškolskog centra i bolnice, tako da smo napravili nešto što ni vizionari koji su začeli fakultet nisu očekivali“, rekao je Marić.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić poručio je diplomcima da je nauka traganje za istinom usvajanjem novih znanja i da profesija koju su odabrali podrazumijeva, osim znanja, ljudskost i plemenitost.

„U ovom pozivu površnost ili poluznanje nije dozvoljeno i predstavlja strahovitu opasnost. Potrebno je mnogo znanja da se neznanjem ne nanese bol ili zlo drugima“, istakao je Kulić.

On je izrazio uvjerenje da je fakultet diplomce dobro pripremio za njihov životni put, poručivši im da nikada ne pomisle da su dovoljno naučili i da ne dozvole da ih sujeta spriječi u usvajanju savjeta starijih i iskusnijih kolega.

„Put na koji ste danas pošli je lijep, ali beskrajno težak. Čeka vas ogroman rad i stalno usavršavanje, medicina napreduje nevjerovatnom brzinom“, poručio je dekan Kulić svojim sada već bivšim studentima.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić, koji je i profesor Medicinskog fakulteta, naveo je da ova generacija ima posebnu čast jer je diplome primila za 25 rođendan ove viskoškolske ustanove.

„Bilo je puno skepse i raznih komentara u prošlosti, od toga da li će fakultet opsatati do toga da li se na ovom mjestu može proizvoditi kvalitetan medicinski kadar, ali to je dokazano i vi ste dokaz tome. Puno je dobre djece koja izlaze odavde i odlaze u razne ustanove odakle dobijamo veoma dobre komentare i vi ste naši najbolji ambasadori“, rekao je Bokonjić.

On je poručio diplomcima da moraju biti spremni na cjeloživotno učenje i usavršavanje.

Svečana sjednica povodom Dana Medicinskog fakulteta i 25 godina od njegovog osnivanja biće održana sutra u amfiteatru fakulteta u 13,00 časova.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Poslednje vijesti

Električari uređuju dalekovode, bez struje sutra Miljevina i okolna područja

Miljevina, Bajići, Rataji, Govza, Jeleč, Izbišno, Metvine, Ocrkavlje, Kratine i okolna sela i zasoci biće sutra bez struje u periodu od 09.00...

Počela vježba policije

Pucnjava i potjera policije za kriminalcima probudili su jutros građane Foče- srećom, u pitanju je samo vježba. U...

Predškolci i vaspitači promovisali zdravu ishranu

Radionica o zdravoj ishrani održana je danas u dječjem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ u organizaciji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. U dvorištu vrtića...

Miljevina-Barakovac: Iz kolektivnog centra u moderno opremljenu zgradu

Predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH, Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Razvojne banke Evrope izrazili su...

Sutra više sela bez struje

Zbog raskresivanja i uklanjanja rastinja oko dalekovoda sutra će, u periodu od 07.00 do 19.00 časova, bez struje biti Budanj, Daničići, Kozja Luka, Barnje...