Protojerej-stavrofor Darko Đogo: Što je manje nas u nama, više je Boga u nama

Dec 16, 2017 @ 13:05 | autor Radmila Đević
Protojerej-stavrofor Darko Đogo: Što je manje nas u nama, više je Boga u nama
Društvo
0

Post je prije svega odricanje i ono što je čovjeku potrebno u postu jeste da razmisli kojim redoslijedom da krene u to odricanje. Odricanje od sebe, od onoga što mu je najdraže, a što ga udaljava od Boga i od drugoga čovjeka. I zapravo kada se krene na taj put on nije uvijek pravolinijski, već je put na kome čovjek nekada i padne i zaluta, ali je jedini put kojim vrijedi ići , jer post kao put je put ka cilju i smislu čovjekovog života, a to je Bog , to je Hristos. U nama je Boga onoliko koliko ispraznimo sebe iz ličnog prostora, što je manje mene u meni , više je Boga u meni.

Ovako je o istinskom smislu posta govorio profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” protojerej-stavrofor, Darko Đogo, na predavanju koje je održano na ovoj visokoškolskoj ustanovi u organizaciji Saveza studenata Fakulteta.

Post je ono što živimo i zadobijamo godinama. Niti je dijeta, niti formalizam. Tjelesni aspekt posta u mnogome je bitan, ali je manje bitan od unutrašnjeg aspekta. Post je sredstvo koje čovjeku može da koristi kako bi uticao na stanje svoje duše. Nije cilj sam po sebi. Naš konačni cilj je dostizanje Carstva Božijeg koje se ovdje i sada daje u tijelu i krvi, u pričećšu. Kroz vijekove se ustalilo to da čovjek bude u neprekidnom smjenjivanju posnog perioda i perioda slavlja, ali i da neprekidno živi svetim tajnama. Upravo Sveta tajna pričešća i evharistije jesu taj cilj kome smo se uputili, pojašnjava Đogo.

IMG-a13fe1d0eb698a628b2be89d491fc3d1-V

-Post je odricanje od samozaljubljenosti i ukoliko i dalje postimo da bismo je njegovali, to je pogrešno, i post je onda formalno ispunjavanje određenih nutricionističkih zahtjeva. Mi zapravo trebamo da kroz jedno odricanje, disciplinujemo sebe i da pokažemo da ne pripadamo komercijalno-ekonomskom svijetu u kome naši prohtjevi vladaju nama-ističe Đogo i dodaje da svako od nas treba da se udubi u samoposmatranje i preispita.

-Kako postimo, zašto postimo, da li radi odricanja i znaka pažnje da Bogu kažemo da je to znak puta kojim idem ili je to i dalje govor samome sebi, ja to mogu, ja to hoću, ja sam silan, ja mogu da se odreknem toga da bih mogao da što više da tražim od života i od svoga tijela-ističe Đogo.

Značajna sredstva za uznošenje duše, prevladavanje grjehova i promjenu čovjekovog unutrašnjeg stanja dati su svima nama u postu i molitvi.

-Molitva je stanje, ona nije samo neki konkretan čin, već stanje u kome čovjek treba neprekidno da bude. Da sve ono što čini, čini sa molitvom. U vrijeme posta i jesmo pozvani da umnožimo molitvu, ne samo da više čitamo iz neke knjižice, već da sve ono što činimo prenesemo u molitvu. Post je napomena da čovjek živi u molitvi, da njegov odnos jeste neprekidni odnos stajanja pred Bogom, a to stajanje jeste ono koje nas uznosi u vječito stajanje pred Bogom, a molitva kao priprema za vječnost je sastavni dio posta-pojasnio je Đogo.

IMG-ab2617bd87fb1c28dde4d91230350528-V

Smisao posta jeste u promjeni uma i srca. Vrijeme posta pruža nam mogućnost da se duhovno usredsredimo i da razmislimo o glavnom, da razlikujemo grijeh od pravednosti. I zato nam Crkva nudi najpotrebnija, najlakša i najefikasnija sredstva, a to su molitva, uzdržanje i pokajanje. Istinski smisao posta približen je na zanimljiv, jednostavan, poučan način, saglasni posjetioci predavanja.

IMG-9eb1c1018de3d5ed9ba2a3a92ca08b6a-V

U Savezu studenata PBF-a poručuju da će i u narednom periodu nastaviti sa organizacijom sličnih predavanja:

-Post je vrlo bitna i važna tema u pravoslavlju, značajna i velika, a svi mi u velikim stvarima imamo i pitanja i nedoumice. Večerašnje predavanje je upotpunilo radost Božića koji nam dolazi, posta u kojem jesmo i radujemo se što ćemo imati još ovakvih predavanja. Hvala Bogu da postoji veliko interesovanje ljudi za vjeru i traženje odgovora, a mi zatoi jesmo ovdje, da pokušamo da ljudima damo odgovore i uputimo ih na prave vrijednosti-rekao je Dejan Krstić, predsjednik Saveza studenata PBF-a.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara