Prvi put obilježen Dan RVI

Sep 10, 2018 @ 16:58 | autor Igor Janković
Prvi put obilježen Dan RVI
Društvo
0

Udruženje ratnih vojnih invalida iz Foče danas je, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na centralnom spomeniku poginulim borcima i civilima, prvi put obilježilo Dan RVI Republike Srpske.

Zamjenik predsjednika Saveza udruženja RVI Republike Srpske i predsjednik Skupštine fočanskog udruženja Dragan Milanović podsjetio je da je obilježavanje 10. septembra ustanovljeno jer je na taj datum 1993. godine Narodna skupština Republike Srpske donijela prvi zakon o pravima RVI i porodica poginulih boraca.

„Nadamo se da ćemo uspjeti da centralizujemo ovaj događaj, a ove godine smo odlučili da se obilježava po opštinskim udruženjima širom Srpske. U sklopu ovog obilježavanja, za dva ratna vojna invalida iz Foče, koji su trenutno na liječenju, dodijelili smo skromnu novčanu pomoć“, kaže Milanović.

On dodaje da invalidi mogu biti zadovoljni zakonskim rješenjima, ali ističe da se u praksi zakoni u potpunosti ne sprovode, posebno kada je u pitanju banjsko liječenje.

„Zajedno sa resornim minstarstvom radimo na tome da se nađe rješenje da ratni vojni invalid ne čeka na liječenje, jer se dešava da čeka po nekoliko mjeseci, a hitno je. Može se popraviti i materijalni položaj, jer zakon predviđa da se invalidnine usklađuju sa prosjekom ličnog dohotka na četiri mjeseca. To se ne radi, a dešava se povećanje svake godine od 1,5 do 3 odsto, za onoliko koliko preostane u fondu. U suštini smo zadovoljni, ali bi moglo da bude puno bolje“, rekao je Milanović.

Osim predstavnika Udruženja ratnih vojnih invalida, cvijeće su na spomenik položili i svijeće prislužili i načelnik opštine Radisav Mašić, te delegacije Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara