PU Foča: Migrantska kriza i smanjen broj krivičnih djela glavna obilježja 2018. godine- prve presude za “dojave”

Jan 18, 2019 @ 16:18 | autor Igor Janković
PU Foča: Migrantska kriza i smanjen broj krivičnih djela glavna obilježja 2018. godine- prve presude za “dojave”
Društvo
0

Povećan priliv migranata i znatno smanjenje broja krivičnih djela, glavna su obilježja izvještaja Policijske uprave Foča za 2018. godinu.

Načelnik Policijske uprave Velimir Kostović istakao je na konferenciji za medije da je stanje bezbjednosti u 2018. godini bilo na zadovoljavajućem nivou.

On je naveo da je prethodnu godinu, imeđu ostalog, obilježila migrantska kriza, ali da je trenutno smanjen priliv migranata, te da se njihov veći broj ponovo može očekivati na proljeće.

Kostović je napomenuo i da su izrečene prve presude za krivična djela prevare putem interneta, za lažne kladioničarske dojave.

pol pres 1

U protekloj godini, na području ove uprave evidentirana su 262 krivična djela, što je za 52,7 odsto manje u odnosu na 554 krivična djela iz 2017. godine, koja je, ipak, bila specifična zbog policijske akcije “Dojava” i velikog broja evidentiranih krivičnih djela prevare na internetu.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović naveo je da u 2018. godini nije bilo najtežih krivičnih djela, poput ubistava, izazivanja opšte opasnosti ili podmetanja eksplozivnih naprava, te da je rasvijetljenost krivičnih djela od strane nepoznatiih izvršilaca 58,6 odsto.

“Imali smo dva razbojništva, oba u Foči i oba od strane nepoznatog izvršioca i uspjeli smo da ih rasvijetlimo. Izvršioci su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati nadležnim tužilaštvima”, rekao je Tomović.

pol pres 2

On je naveo da je ukupan broj smrtno stradalih lica, u šta spadaju zadesne smrti, saobraćajne nesreće i samoubistva, 29 u odnosu na 31 smrtno stradalo lice u 2017. godini.

“U 2018. godini imali smo 14 samoubistava, a u 2017. pet, što je porast od 180 odsto”, rekao je Tomović.

On je dodao da su u oblasti zloupotrebe opojnih droga registrovana tri krivilčna djela i 38 prekršaja, te da je policija imala veću zaplijenu u Višegradu gdje je pronađeno 47 stabljika marihuane i više od 3.000 sjemenki ove biljke.

Načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić naveo je da je u 2018. godini registrovano 257 saobraćajnih nezgoda, sedam više u odnosu na 2017. godinu.

“U saobraćajnim nesrećama poginula su četiri lica, tri manje u odnosu na 2017, a teže je povrijeđeno 25 u odnosu na 32 iz 2017. godine”, rekao je Krunić.

Javni red i mir narušen je 198 puta, pri čemu su evidentirana 234 prekršaja, što je povećanje za 16 odsto.

Krunić je napomenuo da su u 2018. godini zabilježena tri slučaja napada na pripadnike policije, pri čemu su četiri službenika lakše povrijeđena.

“Tri lica su lišena slobode i protiv njih su nadležnom tužilaštvu podneseni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima”, rekao je Krunić.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara