PU Foča: Radarima i presretačem uticati na smanjenje saobraćajnih nezgoda

Jul 19, 2019 @ 13:11 | autor Nataša Petrović
PU Foča: Radarima i presretačem uticati na smanjenje saobraćajnih nezgoda
Društvo
0

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Foča, u prvih šest mjeseci ove godine, na današnjoj konferenciji za medije ove Uprave ocjenjeno je kao zadovoljavajuće. Smanjen je broj narušavanja javnog reda i mira, a nastavljen je i trend rasvjetljenosti krivičnih djela.

U periodu januar-jun 2019. godine na području koje pokriva Policijska uprava Foča evidentirano je 70 narušavanja javnog reda i mira, što je u odnosu na isti period lani manje za tri slučaja.

U izvještajnom periodu, znatno je smanjen broj migranata na području Uprave, te ih je pronađeno 93, što je za 38 manje nego prošle godine, kaže zamjenik načelnika PU Foča Radenko Vasiljević: „Svi ti migranti su bili bez potrebne dokumentacije a najviše ih je iz Sirije, Pakistana, Libije, Iraka, Irana i Maroka.  Nije bilo krivičnih djela počinjenih od strane migranata, dok je evidentirano jedno krivično djelo krijumčarenja lica gdje su žrtve bili migranti.“

U prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 140 saobraćajnih nezgoda, 50 više nego u prvih pola godine lani. Jedno lice je smrtno stradalo u saobraćajnoj nezgodi, dok ih je prošle godine bilo dvoje. Deset je saobraćajnih nezgoda sa težim tjelesnim povredama, osam sa lakše povrijeđenim i 121 saobraćajna nezgoda sa materijalnom štetom. Vasiljević ističe da je, bez obzira na povećan broj nezgoda u ovoj godini, njihova struktura, u odnosu na nezgode iz prošle godine, znatno povoljnija. „U posljednjim mjesecima sproveli smo akcije u kojima smo koristili radare za mjerenje brzine i vozilo presretač. Vjerujemo da će preventivne i represivne aktivnosti dovesti do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda. Iako je njihov broj u prvih pola 2019.godine u odnosu na prošlu godinu povećan za 55%, njihova struktura je povoljnija. Mi smo naravno označili rizične dionice i tu vršimo mjerenja brzine, a posebno rizična dionica po pitanju prekoračenja brzine je dio magistralnog puta između dva mosta na Drini u Foči“, zaključio je Vasiljević.

U ovoj godini došlo je do smanjenja broja krivičnih djela kada ih je zablježeno 110, dok je lani ih bilo 115. Najveći broj krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta i to 91, zabilježeno je 15 krivičnih djela iz privrednog kriminaliteta i četiri iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. „Bitno je napomenuti da u izvještajnom periodu nije bilo krivičnih djela ubistva, što bi moglo uznemiriti javnost. Ukupna rasvjetljenost krivičnih djela na području Policijske uprave Foča je 86,5 %, dok je koeficijent rasvjetljenosti izvršenih krivičnih djela od strane nepoznatog počinioca 64,1%. Zadržan je koeficijent visoke rasvjetljenosti krivičnih djela“, rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

Tomović podsjeća da je policija više puta, zajedno sa spasilačkim službama, organizovala protragu za Milankom Bjelogrlić iz Brusana koja je nestala 10. aprila, ali da se svaka akcija potrage završila neuspješno: „Više puta smo organizovali pretragu terena sa Civilnom zaštitom i spasilačkim službama. Nažalost, još uvijek nismo pronašli nestalo lice. Imamo kontakte sa porodicom i mještanima Brusana, ali i dalje nemamo detaljnije informacije šta se desilo sa nestalom osobom“.

Na konferenciji za medije PU Foča istaknuto je da su u proteklih pola godine bez ijednog incidenta održana 64 sportska događaja, te je je nedavno završeni OK fest na Tjentištu prošao mirno i bez problema.

Podijeli vijest:

Komentari

komentara